ANNONS

Kista kan få två nya skyskrapor

Kista torn, Kista science tower och Victoria tower får konkurrens.

Under de närmaste åren kan Kistas redan höghustäta skyline få förstärkning – av två helt nya torn.

Planer finns på ett 150-meter högt hotell och ett bostadshus mitt i stadsdelen.
ANNONS

Arkitektbyråerna Ettelva och Mer har tagit fram ett koncept för hotellbyggnaden. Det ska bli 150 meter hög och uppföras mellan det planerade bostadsområdet Kista äng och E4.

– Planarbetet är i sitt startläge och vi tittar på förutsättningar i samarbete med olika exploatörer, säger stadsplanerare Karolina Embring som handlägger ärendet på stadsbyggnadskontoret.

Uppdragsgivare är hotellkedjan Sport Hotels of Sweden, och tanken är att det nya hotellet ska innehålla 200 rum, konferensanläggning och en idrottsanläggning med fokus på racketsport. Även 150 bostäder planeras i komplexet.

– Ambitionen hos alla är att det ska bli ett högt torn. Det är så de har tänkt sig och vi är inte negativa till det. Vi arbetar för att Kista ska bli något mer än ett arbetsplatsområde, och det här kommer att bli en attraktion. Men planarbetet sträcker sig över ett år och det gäller att pröva lämpligheten, säger Karolina Embring.

Byggstart för det nya hotellkomplexet kan bli allra tidigast våren 2017.

När det gäller skrapan med bostäder är planerna fortfarande i projekteringsskedet, och en markanvisningsförfrågan har inkommit till exploateringskontoret. Arkitektbyrån Map presenterade tidigare i år ett koncept som även det utgjorde ett skyskrapskomplex, men den bilden tillhörde en tidigare ägare och är inte längre aktuell, enligt Linda Annwall på HSB Stockholm.

Fastigheten heter i alla fall Grenå 4 och ligger mitt i Kista, nära Science Tower och Kista torn. Den inrymmer i dag kontorslokaler och en idrottsanläggning, och det inköptes av HSB i våras, enligt tidningen Fastighetssverige.

Men Linda Annwall betonar att ingenting är bestämt ännu. Hur högt huset ska bli kan man planera för när bygglovet är beviljat.

– Vi hoppas få till en höjd som harmonierar med omkringliggande bebyggelse. För våra medlemmar är det ett jättepositivt läge i Kista. Vi planerar med Stockholms stad och hoppas komma överens så fort som möjligt. Om sex till sju veckor hoppas vi kunna presentera en första skiss, säger Linda Anwall.

ANNONS

Planarbetet är i sitt startläge och vi tittar på förutsättningar

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.