Kistabo hålls kvar på fartyg av ryssar

Trebarnspappan från Kista protesterade mot oljeborrningar. Nu hålls han kvar på Greenpeace fartyg av ryska kustbevakningen.

Med k-pistar och andra vapen bordade den ryska kustbevakningen i fredags Greenpeace fartyg Arctic Sunrise, enligt Greenpeace i Sverige.

Ombord fanns en trebarnspappa från Kista som vid tidningens pressläggning hölls kvar på båten tillsammans med 29 andra aktivister.

Greenpeace-aktivistererna var i ryska Arktis för att protestera mot det ryska oljebolaget Gasproms planerade borrningar i området och mot vad som ska bli världens största station för oljeborrningar i havet.

Enligt Greenpeace var bordningen illegal då den skedde på internationellt vatten.

– Vi gör den här sortens aktioner ofta, och aggressioner som Ryssland visar upp är väldigt ovanliga, säger Anna Havula, kommunikationsansvarig på svenska Greenpeace.

I ett uttalande från Ryska utrikesdepartementet störde Greenpeacebåten den arktiska miljön och utgjorde även en säkerhetsrisk. Det var därför skeppet bordades.

Under fredagen protesterades det i 17 olika länder, bland annat i Stockholm, utanför ryska ambassader.

– Vi kräver att aktivisterna släpps. Men just nu vet vi inte vad de eventuellt kommer att åtalas för, eller hur länge de ska hållas kvar, säger Anna Havu.

Greenpeace kräver också att den ryska regeringen ska granska Gasprom och de andra ryska oljebolagen eftersom de anser att ett oljespill i Arktis skulle vara omöjligt att städa upp.