ANNONS

Kistabo på väg till VM i Japan

Arne Högberg, kyudo
På måndag åker Arne Högberg till Japan för att tävla i VM i kyudo.
Hallå där Arne Högberg – Kistabo som på måndag åker till VM i Japan som en av deltagarna i det svenska landslaget i kyudo, japanskt bågskytte.
ANNONS

Grattis. Hur känns det att vara på väg till VM?

– Det känns kul. VM i kyudo sker var fjärde år, och i år är det är bara tredje gången det hålls. Jag har varit där både som deltagare och förbundskapten tidigare, och nu ska jag dit och tävla.

Vad har du för förhoppningar?

– Naturligtvis satsar man på att göra så bra ifrån sig som möjligt. Sverige är ett väldigt väldigt litet land när det gäller den här sporten, och det finns kanske ett hundratal utövare. I Japan kanske det finns en miljon, i Frankrike ett tusental, och 5-600 i Tyskland.

Vad är kyudo?

– Det är ett japanskt bågskytte. Det har sina traditioner dels som ceremoniell akt i Japan, men även inom samurajkonsten. bågen var samurajens främsta vapen. Den här pilbågen ser i princip likadan ut som den gjorde för 500 år sedan.

– Många kallar det stående meditation, du har en fokusering som är total när du skjuter. Oftast skjuter man i grupper, och där kan fem stycken ta tio minuter innan alla har skjutit. I det västerländska pilbågsskyttet matar man pilar på ett hela annat sätt.

– Det viktiga är egentligen inte att träffa målet, utan snarare hur du agerar. Du kan hamna utanför målet och det räknas som en bra pil, eller träffa och det räknas inte som en bra pil. Fast i VM gäller det att träffa.

Hur länge har du hållit på med kyudo?

ANNONS

– Jag har hållit på i ungefär åtta år.  Dels är jag väldigt intresserad av mentaliteten kring den japanska budosporten, och jag har hållit på med aikido, judo och karate tidigare. Det är samma typ av mindset, koncentration.

Under VM kommer Arne Högberg dessutom att försöka få sin fjärde gradering.

– Det finns 10 grader, men den tionde finns det bara en eller två personer i världen som har. Jag har tredje dan, och kommer i Japan också att försöka få den fjärde. Då får man skjuta inför en grupp domare, och så gör de tummen upp eller tummen ner.

VM i kyudo pågår i Tokyo i Japan den 23-25 april.

Fakta

Fakta

Namn: Arne Högberg

Ålder: 61 år

Bor: i Kista

Favoritplats: Järvafälet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.