Kistabor skäms över bajshögarna

Bajshögar på gator och torg i Kista centrum är ett ökande problem.

– Det är ett sanitärt problem och inte acceptabelt, säger Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Flugor surrar runt små högar av bajs på gator och trappor i Kista centrum.

– Man skäms och vill inte ta hit vänner på besök eftersom man måste passera alla de här platserna, säger Inger Baggers, som bor mitt i centrum, nära tunnelbaneuppgången mot Sorögatan.

Nu har bostadsrättsföreningen som hon tillhör samlat in en protestlista med drygt 400 namnunderskrifter mot bajsandet och nedskräpning i Kista.

Hennes kamera är fylld av bilder på bajskorvar. Under våren har hon dokumenterat människo­avföring i direkt anslutning till bostadsföreningen och i centrala Kista. Fem platser som används som toaletter i Kista centrum har medlemmar i föreningen kartlagt, bland annat föreningens trapp, den tillhörande hissen, ett gångbrostråk vid tunnelbanestationen och en korsning vid servicehuset.

– Det är ovärdigt för de människor som måste göra sina behov här, och för oss som bor här, säger Ana Maria Camunas, som ingår i samma förening.

Hon berättar att hon börjat ta omvägar för att slippa vissa platser där man kan stöta på nedhukade personer som utför sina behov.

Marcus Staffas, gatudriftsingenjör vid Trafikkontoret som ansvarar för städning av gator och torg i Kista, är medveten om problemet.

– Det här är ett jätteproblem som eskalerar, vi diskuterar nu med våra entreprenörer hur vi ska lösa saneringen på bästa sätt eftersom man måste göra det på rätt sätt för att förhindra eventuell smittorisk.

När människoavföring städas bort behöver man många gånger också desinfektera ytorna där bajset varit för att få bort eventuella sjukdomsframkallande smitto­ämnen. Det kan bland annat handla om hepatit och salmonella, enligt Clas Westerlund vid Corvara industri- och skadesanering.

Även i parker och grönområden där stadsdelsförvaltningen ansvarar för städningen finns problemet. Det vet Bo Sundin (M) ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

– Läget just nu är inte acceptabelt och det är en hälsorisk både för städare och för boende.

Ett eventuell lösning som han nämner är att cirka en gång i veckan sanera de platser man känner till används som toaletter.

Flera Kistabor som Lokaltidningen Mitt i pratat med menar att de personer som uträttar sina behov på offentliga platser är hemlösa. En tillfällig lösning som föreslås av flera är därför att placera ut bajamajor.

– Vi får fundera på det framöver om det skulle kunna bli aktuellt, säger Bo Sundin (M).

Ana Maria Camunas berättar att hon har börjat ta omvägar för att slippa stöta på hukande personer som uträttar sina behov.

Fakta

Kistabornas förslag på åtgärder

Kista centrum: Placera ut bajamajor.

Busstorget, gången under t-banespåret och området runt t-baneutgången mot Sorögatan och Köpenhamnsgatan: Byt ut papperskorgarna. Städa oftare och mer regelbundet. Sätt upp fler piggar mot duvorna.

Gångbron från t-baneutgången fram till gallerian: Alltid full av fimpar. Ta bort betongklumparna som folk sitter och röker på.