Kistaborna trötta på skräp, fimpar och bajs

Skräp, drivor av fimpar på marken och avföring i portuppgångar.

Nedskräpningen i Kista är ett svårlöst problem.

Nu kräver Kistabor i centrum en nolltolerans mot skräpet.

– Vi är ytterst bekymrade över förfallet, säger Ana Maria Camunas, som bor mitt i centrum, nära tunnelbaneuppgången mot Sorö­gatan och Kista torg.

Nu har bostadsrättsföreningen som hon tillhör samlat in en protestlista med drygt 400 namnunderskrifter där de kräver att nedskräpningen av Kista centrum stoppas och att en nolltolerans mot skräpet införs.

De har listat upp en rad problemområden och förslag på åtgärder. Listan och åtgärdsförslagen har de lämnat in till stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista, stadsledningskontoret, trafikkontoret, stadsdelsnämnden, miljöförvaltningen, närpolisen och Kista Galleria.

– Vi som bor mitt i centrum drabbas ganska mycket av nedskräpningen. Det är tusentals människor som rör sig i området så det är ett hårt tryck, men det ska ändå inte behöva se så här bedrövligt ut, säger Ana Maria Camunas.

Hon skickade personligen in ett klagomål i februari om nedskräpningen. När hon började prata med andra grannar fick hon reda på att andra gjort samma sak, utan att det blivit bättre.

– Då insåg vi att vi måste göra något gemensamt och började samla namn till protestlistan. De senaste veckorna har det sett bedrövligt ut.

Både lokala politiker och tjänstemän är medvetna om att det är ett stort problem med nedskräpning i Kista.

Det har bildats en arbetsgrupp bestående av närpolisen, SL, Kista Galleria, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen som jobbar för att försöka lösa problemen.

– Det är ett jätteproblem. I samma takt som vi städar, skitar folk ner. Det är vårt ansvar att städa upp, men det måste också ske en attitydförändring bland medborgarna. Man kan inte bara slänga saker hur som helst på marken, säger Gunnar Hörnfeldt på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Fakta

Kistabornas förslag på åtgärder

Busstorget, gången under t-banespåret och området runt t-baneutgången mot Sorögatan och Köpenhamnsgatan: Byt ut papperskorgarna. Städa oftare och mer regelbundet. Sätt upp fler piggar mot duvorna.

Gångbron från t-baneutgången fram till gallerian: Alltid fullt av fimpar. Ta bort betongklumparna som folk sitter och röker på.

Kista träff, Kista bibliotek och pizzerian: Drivor av fimpar. Sopa regelbundet och sätt upp askkoppar.