Min lokala hjälte

Kistaelever blev uppfinnare

Lag: Straight neck: Rassul Osmanov, Adam Lindkvist, Anton Myrberg och Mohammad Ali.
Foto: Samuel Gren Cheadle
Lag: Straight neck: Rassul Osmanov, Adam Lindkvist, Anton Myrberg och Mohammad Ali. Foto: Samuel Gren Cheadle
En app för att mota gamnacke blev utnämnd som den bästa uppfinningen när projektet Innovation i gymnasieskolan avslutades på Science & Innovation School i Kista.
– Att få vara med och skapa en innovation har varit mer än bara en skoluppgift, utan som en försmak av vuxenvärlden, säger Adam Lindqvist, som var med i det vinnande teamet.

Det är Stockholm Science & Innovation School i Kista och Sveriges Ingenjörer distrikt Stockholm som tillsammans dragit igång projektet Innovation i gymnasieskolan.

– Syftet är att inspirera gymnasieungdomar, att ge dem chansen att vara uppfinnare och innovatörer och att få kontakt med yrkeslivet, säger Jessica Bagge från Sveriges ingenjörer.

Under en månads tid har ett 60-tal elever från åk 2 på Science & Innovation School i Kista fått olika utmaningar att välja mellan där de har jobbat med att hitta smarta lösningar på vardagsproblem på temat hjälpmedel.

– Till exempel kan det vara svårt för någon som är fumlig och har ont i fingrarna att bara få ut ett piller ur burken och en av utmaningarna är att hitta en lösning för det. En annan är att hitta en metod för hur man hindrar småbarn att kunna vrida på vredet när tvättmaskinen är igång, berättar Jessica Bagge.

I onsdags presenterade eleverna sina innovationer för en jury som utsåg vilka som var de vinnande uppfinningarna.

16-årige Adam Lindqvist från Sundby i Spånga var med i det vinnande teamet, som uppfann en app för gamnacke, som de presenterade. Den innehåller övningar som ska förebygga problemet med gamnacke.

– Vi tog fram en prototyp till appen som vi planerar att lansera. Vi funderar på att göra det tillsammans med ett hållningsbandage, säger han.

Melena Vilcinskaite, 17 år, från Akalla, är också en av eleverna som varit med i projektet. Hennes grupp tog fram ett tråg som ska underlätta för folk att få ut tabletter ur burkar.

– För mig var det en överraskning att projektet var så seriöst och känns som en bra förberedelse inför det vuxna livet, säger hon.