Min lokala hjälte

Kistaelever gjorde paviljong i zink

En paviljong i zink, tillverkad av elever på Kista gymnasium, går nu att beskåda i Stockholm.

Paviljongen Glänta, som står uppförd vid Gasklockorna i Hjorthagen, är en del av utställningen Into the loop. Designen är gjord av arkitektstudenter på KTH men själva tillverkningen har vuxenstudenter från Kista gymnasiums plåtslagarinriktning stått för.

Ett ledord för utställningen Into the loop har varit hållbarhet och det är också därför som paviljongen är gjord helt i zink, berättar Christopher Hansén, en av eleverna på Kista gymnasium.

– Hundra procent av materialet går att återanvända vilket är positivt för miljön, säger han.

En annan positiv egenskap med zink är att materialet inte behöver ytbehandlas.

Men trots sina fördelar är zink fortfarande ett relativt ovanligt material i Sverige.

– Zink är lite svårjobbat eftersom det är sprödare och inte går att vika på samma sätt som vi är vana vid i Sverige. Fler skulle behöva få utbildning i zink om det ska bli populärt, säger Christopher Hansén.

Han berättar också det måste vara minst tio grader varmt för att det ska vara möjligt att arbeta med zink, vilket vållar problem under vinterhalvåret.

– Men jag tror och hoppas att zink kommer att bli mer populärt i Sverige.

Att få vara med och framställa en konstnärlig produkt har varit intressant, tycker Christopher Hansén.

– Det har varit jättekul och vi har lärt oss mycket om materialet.

Olagliga husvagnar ska bort

Kista Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat fick boende i några av Kistas studentbostäder nyligen flytta ut från sina lägenheter sedan Stockholms universitet inte längre kunnat garantera deras säkerhet. Bakgrunden är att folk illegalt bosatt sig i husvagnar på ett parkeringsområde i närheten.

Nu har Kronofogden beslutat att det tjugotal personer som bott i husvagnarna ska bort därifrån med omedelbar verkan.

Kista Ska en taxichaufför som dömts för misshandel i hemmet få ha kvar sin taxilegitimation? Nej, tyckte Transportstyrelsen som drog in legitimationen för en taxichaufför bosatt i Kista som i början av året dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel. Han överklagade den indragna legitimationen till förvaltningsrätten som gav honom rätt och nöjde sig med en varning. Det beslutet vill nu Transportstyrelsen få överprövat i kammarrätten.

Jag tror och hoppas att zink kommer att bli mer populärt i Sverige.

rättslig Tvist om dömd taxiFörares legitimation