ANNONS

Kistamässan blir turkisk vallokal

Polisen befarar trafikstörningar när 9000 röstberättigade kommer till Kista för att delta i nyvalet.
ANNONS

Den 1 november hålls nyval till Turkiets parlament och en vecka tidigare, den 24-25 oktober kan turkiska medborgare i Sverige rösta på Kistamässan.

Vid det förra valet i juni deltog omkring 8 000 personer, och den här gången finns 9 000 registrerade väljare enligt polisen, som i sin tur stöder sig på uppgifter från Turkiets ambassad.

Kistamässan är den enda vallokalen i Sverige, vilket kan skapa trafikproblem kring Kista.

– Framför allt på förmiddagen kan det vara mycket folk som är på väg dit både i bil och kollektivt. Man bör vara ute i god tid och medveten om att det är mycket folk i rörelse, säger Carina Hässelbäck Skagerlind vid Västerortspolisen.

Nyvalet genomförs under en tid av starka spänningar i Turkiet. Under sommaren har det politiska våldet blossat upp, och även spillt över på Sverige i form av brandattentat mot föreningslokaler. Polisen har därför klassat valet som en särskild händelse.

– Polisen ansvarar för säkerheten. Om någon söker tillstånd för att demonstrera ska vi se till att de kan göra det utan att någon skadas, säger Carina Hässelbäck Skagerlind.

Musa Tümer, vice ordförande för Turkiska kulturföreningen i Rinkeby, tar säkerhetsfrågan med ro.

– Det kommer säkert att vara folk som går runt och propagerar. Alla har sina åsikter och partier som de stöder, men de vill ha ett lugnt val, säger han.

”Man bör vara ute i god tid och medveten om att det är mycket folk i rörelse”

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.