Min lokala hjälte

Kistapolis pratade förort i Almedalen

Kistas polischef var inbjuden till politikerveckan i Almedalen. Efter föreställningen ”Förorten brinner” svarade han på frågor om polisens relation till förortsungdomar.

Sedan dödsskjutningen i Husby förra året har diskussionerna om polisens förtroende i områden som Husby, Tensta och Rosengård varit många och långa.

Under politikerveckan i Almedalen spelade Fryshuset sin teaterpjäs ”Förorten brinner”. Efteråt var både Kistas närpolischef Jörgen Karlsson och Fryshuset Husbys verksamhetschef Peppe Boroodjeni med i en paneldiskussion om förorten.

– Vi pratade mycket om relationen mellan polisen och förortsungdomar, där polisen inte har speciellt högt förtroende, säger Jörgen Karlsson.

Närpolischefen rekommenderades av Peppe Boroodjeni. Men utöver de två var representanterna från förorten inte många – trots en fullsatt länsteater i Visby.

– Det var alldeles för få ungdomar i publiken. Men vi hade med oss 15 ungdomsambassadörer från Fryshuset, säger Peppe Boroodjeni.

Hur ska diskussionen nå dem som faktiskt bor i förorten?

– Tanken är att våra ambassadörer ska ta med sig informationen tillbaka till sina orter och säga att ”okej, vi är ungdomar, men vi hörs faktiskt”. Jag klagade på att vi bara hade med oss 15 stycken. Nästa gång jag åker till Almedalen tar jag med mig tio ungdomar från Husby. Man kan inte bara prata om ungdomar, de måste få höras också, säger Peppe Boroodjeni.

Man kan inte bara prata om ungdomar, de måste få höras också.

Närpolischefen i Kista och Fryshuset Husbys verksamhetschef var i Almdedalen för att diskutera förorten.

Foto: Eva nilsson lundmark/fryshuset