Kistas väderguru spår en grå och regnig jul

Julen blir en småljummen och snöfri historia.

I alla fall om man får tro Kistas egen väderguru Bengts Fogelbergs prognoser.

– Det ser inte så kul ut, säger Bengt Fogelberg, och syftar till väderprognosen för julhelgen.

Och Bengt har bättre koll än de flesta. Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om hans avancerade väderstation på taket på hyreshuset i Kista.

Varje timme produceras auto­matiskt nya prognoser fem dagar framåt i tiden. Exakta väderdata kan också beskådas i realtid på webbsidan som har mellan 3 000 och 5 000 besökare om dagen.

När Lokaltidningen Mitt i i tisdags bad Bengt att spå julvädret var det egentligen lite för tidigt. För varje dag framåt minskar tillförlitligheten med ungefär tio procent. Därför blir en prognos för morgondagen betydligt mer rätt än en prognos en vecka fram i tiden.

– Men det är stor sannolikhet att vädret, som det ser ut nu med omkring fyra grader och regn, håller i sig, säger han.

Datorsystemet Bengt använder är skrivet av en vän, speciellt för Kista och tar hänsyn till fälten, Mälaren och miljön runt omkring.

Det samlar också in data från omkring 5 000 väderstationer runt om i Europa. Därför kan Bengt ofta vara mer exakt i sina prognoser än SMHI som har sin närmaste mätstation i Bromma. Det aktualiserades bland annat när stormen Sven drog in över stan och SMHI spådde över en decimeter snö.

– Jag spådde två till tre centimeter. Och så blev det. Men man ska inte dra så stora växlar på det. Det ska lite till för att ett snöoväder hamnar i Östersjön i stället för över Stockholm, säger han.

Bengts väderhemsida har adressen soloregn.se.

Fakta

Runt 4 grader

20 till 30 procents risk för regn. Möjligen snöblandat.

Omkring fyra plusgrader på dagen.

Risk för frost och halka i jultrafiken

källa: Bengt Fogelström