Kistas väderspågubbe: ”Det är inte höst än”

Bengt Fogelberg, Kistas egen hobbymeterolog, uppe vid sin väderstation på taket i Kista.
Bengt Fogelberg, Kistas egen hobbymeterolog, uppe vid sin väderstation på taket i Kista.
Sensommarvärmen som brukar dyka upp i augusti har inte visat sig än i år och många tycker att det redan känns som rena höstvädret.

Kistas egen väderspågubbe Bengt Fogelberg kan hålla med om att vädret känns lite tradigt nu – men än är det inte höst.

– Det verkar vara rena aprilvädret just nu, men för att det ska vara höst måste medeltemperaturen vara 10 grader eller lägre fem dagar i rad. Den 11 augusti var det 12,6 grader, men i övrigt har det inte varit så kallt som man tror, säger Bengt Fogelberg, som driver vädersajten Kistavädret på soloregn.se som visar vädret direkt från Kista i realtid.

Att det varit blåsigt de senaste dagarna kan påverka känslan av höst.

– Det har varit långt ifrån storm men det har ändå varit blåsigt, den 9 augusti blåste det uppemot 16-17 sekundmeter. När det är blåsigt så sjunker den upplevda temperaturen och det känns betydligt kallare än vad det egentligen är, säger han.

När Mitt i Kista pratar med honom på onsdagseftermiddagen är det grått och mulet, men tydligen finns solen ändå där någonstans försäkrar Bengt Fogelberg:

– Det ser väldigt grått ut, men det finns sol därbakom, som ger 33 procents effekt.

Han tycker att vädret har varit fint överlag i sommar.

– Bara för tre veckor sedan hade vi 30 grader. Det är lite svårt att tänka sig nu när det blivit svalare den senaste veckan.