Oro i Kista SC: Lagkaptenen tvångsutvisas

Yasin Mohammedi med laget. Han sitter näst längst ut till höger på nedre raden.
Yasin Mohammedi med laget. Han sitter näst längst ut till höger på nedre raden.
Den omtyckte lagledaren i Kista SC:s lag för ensamkommande, Yasin Mohammedi, ska utvisas på tisdag.
Nu kämpar hans lagkamrater – och kändisadvokaten Viktor Banke – för att han inte ska deporteras till Afghanistan.

– Han ska deporteras till Ghazni. Att färdas dit från Kabul är extremt farligt, säger Sonja Dousa, Kista SC, som engagerat sig i ärendet.

Mitt i har tidigare skrivit om Kista SC:s lag med de ensamkommande flyktingpojkarna, och spelarnas oro över den ovissa väntan på uppehållstillstånd.

Nu ska Yasin Mohammedi, en omtyckt spelare som var lagkapten för sitt lag, pojkar -01, utvisas på tisdag. Sedan 7 september har har han suttit i Migrationsverkets förvar i Märsta.

Sonja Dousa från Kista SC har engagerat sig i fallet, och känner sig förtvivlad. Två av pojkarna i laget bor hemma hos hennes familj och oron över den utvisningshotade lagkamraten är stor.

Man märker av oron i hela laget

– Man märker av oron i hela laget. Yasin är rädd nu och vet inte vad som väntar, säger Sonja Dousa.

Förra året fick Yasin Mohammedi sin ålder uppskriven med två år och fick inte bo kvar hos sin dåvarande svenska familj då han plötsligt blev 18 i stället för 16. Han skickades till ett vuxenboende i Kramfors där han inte trivdes.

– Då tog en annan svensk familj som vurmade mycket för honom tillbaka honom till Stockholm, berättar Sonja.

I våras fick han sitt tredje avslag på sin asylansökan.

– Till slut kände han sig pressad av Migrationsverket och skrev på att frivilligt återvända. Men han är ju bara ett barn och förstod inte riktigt allt och efter det valde han att gå under jorden, säger Sonja Dousa.

Den 7 september fördes han till Migrationsverkets förvar i Märsta. På tisdag ska han utvisas i ett chartrat plan till Afghanistan.

Yasin Mohammedis svenska familj har anlitat advokaten Viktor Banke, som nu har lämnat in en begäran om verkställighetshinder (VUT), som man kan göra om det kommit upp nya skäl för att få stanna.

VUT kan pausa utvisning

– Jag kan tyvärr inte kommentera det enskilda fallet, men generellt sett säger lagen att om någon lämnar in en VUT-ansökan ska utvisning pausas tills det har prövats, säger Viktor Banke.

Sonja Dousa hoppas på en vändning.

– Hans familj kommer från ett ställe som heter Ghazni, och tanken är att han ska deporteras dit. Färdvägen dit från Kabul är extremt farlig och även om de valt att uppgradera hans ålder till 18 är det en väldig ung ålder för att ta sig på en så farlig väg, säger hon.

I onsdags kom Amnesty ut med en rapport som beskriver hur de afghaner som sänts tillbaka upplever återkomsten till hemlandet.

Ny rapport från Amnesty

I rapporten skriver Amnesty att länder i Europa har fel i att hävda att delar av Afghanistan är ofarliga då antalet civila dödsoffer i landet nådde rekordnivåer under 2016 och att 2017 spås att gå mot samma håll.

”De som återvänder har bland annat skadats i bombattacker, dödats eller är tvungna att leva i rädsla att bli förföljd på grund av sin sexuella läggning eller konvertering till kristendomen”, rapporterar Amnesty.