ANNONS

Efter Kistasmällen – veckor tills boende kan flytta hem

I samband med explosionen regnade det glas över gården på Sorögatan.
I samband med explosionen regnade det glas över gården på Sorögatan.
Explosionerna i Kista och Husby orsakade stora skador.
I Kista är alla boende i det berörda trapphuset evakuerade – och det kan dröja innan de får flytta hem.
ANNONS

Stora skador uppstod på fastigheterna under explosionerna natten till tisdagen i Kista och Husby. I Husby evakuerades människor från loftgången men där har vissa boende fått komma hem om de själva har velat det.

Dubbla explosioner i Kista – en person till sjukhus

I Kista evakuerades däremot alla som bodde i de 26 lägenheterna i trapphuset där detonationen skedde. Claes-Göran Öhman är restvärdesledare på Brandskyddsföreningen. Han var i fastigheten på Sorögatan, Kista, på tisdagen för att dokumentera skadorna efter explosionen.

– Det är stora skador på fastigheten. På plan fyra där explosionen skedde var dörrar insprängda i lägenheter, det är sättningar i väggar och hisschaktet har fått stora skador, säger han.

Kan vara evakuerade i veckor

Han tror inte att de som nu har evakuerats kommer kunna flytta in i sina lägenheter den kommande tiden.

– Om jag får gissa tror jag inte att någon kommer kunna flytta in i sina lägenheter varken den här eller nästa vecka. Det kommer vara en byggarbetsplats de kommande veckorna, det är mycket jobb som ska göras, säger han.

kist, sprängning, sorögatan. Sprängning på loftgång på sörogatan i Kista/Husby.

Fasaden är skadad efter gårdagens sprängdåd i Kista. Foto: Christian Lärk.

ANNONS

Alla var försäkrade

Lägenheterna på Sorögatan var alla bostadsrätter och det är alltså de boende som ansvarar för lägenheterna. Men enligt Claes-Göran Öhman var alla lägenheter försäkrade via en hemförsäkring.

– Det är något som som jag verkligen vill trycka på. Har man ingen hemförsäkring, då står man utan skydd i samhället. Det är möjligtvis så att socialen kan hjälpa en, men jag vet inte hur de jobbar, säger han.

Finansborgarrådet: ”Vi måste ta det här på allvar”

Lagar bortsprängda dörrar

Claes-Göran Öhman berättar att flera av lägenheterna lämnades olåsta efter explosionen. Vissa lägenheter saknade till och med dörrar.

– Människor lämnade lägenheterna som de var. Det låg alltså plånböcker, nycklar och liknande i olåsta lägenheter. Vi har arbetat med att sätta upp dörrar på de lägenheterna och se till att alla lägenheter blir låsta utrymmen, säger han.

14 explosioner i Stockholm på kort tid – ingen häktad

Det var även flera fönster som gick sönder i samband med explosionen. De har tätats så att snö och regn inte tar sig in i lägenheterna.

Ingen fysiskt skadad i Kista

Trots de omfattande skadorna på lägenheterna och fastigheten blev ingen fysiskt skadad i samband med sprängningen på Sorögatan.

– Det låg fullt med bråte långt i i lägenheterna och mot sängarna. Det är svårt att förstå att ingen blev skadad, säger Claes-Göran Öhman.

kist, sprängning, sorögatan. Sprängning på loftgång på sörogatan i Kista/Husby.

Runt huset i på Sorögatan ligger mängder av glassplitter och bråte. Foto: Christian Lärk.

ANNONS