Att fastna i mobilen, skjuta upp läxor eller ha svårt att hantera känslor – det är några av de beteenden som unga i Upplands-Bro själva menar påverkar deras psykiska mående negativt.

Det visar en ny studie från Karolinska institutet, som genomförts på uppdrag av kommunen och bygger på en metod som aldrig tidigare använts i så stor skala: nätverksanalys.

85 djupintervjuer

Till skillnad från traditionella enkäter har forskarna djupintervjuat 85 ungdomar i åldern 15 till 19 år för att få en mer nyanserad bild av hur unga själva uppfattar orsakerna till sitt mående – både det som fungerar och det som inte gör det.

– Det vi har sett är att vissa beteenden, som att skjuta upp läxor eller fastna i sociala medier, ofta hänger ihop i negativa spiraler. Det är också sådant som ungdomarna själva identifierar som problematiskt, säger Lars Klintwall, psykolog och forskare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

"Vi har en helhetsbild"

Studien ska nu användas som verktyg i kommunens långsiktiga arbete för att stärka ungas psykiska hälsa, i samverkan mellan skolan, socialtjänsten och fritidsverksamheter.

– Att vi har en helhetsbild gör att vi lättare kan sätta in rätt stöd, säger Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro.

Enligt Nawal Al-Ibrahim (L), ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden, visar resultaten på konkreta förbättringsområden.

– Den psykiska hälsan bland unga är en av vår tids stora utmaningar. Vi är väldigt glada för den här studien och vad den kan leda till.

Så finansierades studien

Nätverksanalysen har inte bara synliggjort negativa mönster, utan också visat på skyddande faktorer. Goda relationer, sömn och regelbundna måltider lyfts av många ungdomar som bidragande till ett bättre mående.

Studien är finansierad av kommunens sociala investeringsfond och resultaten kommer att användas brett inom kommunens verksamheter som arbetar med unga.