ANNONS

Kjell visar Gustavsberg från förr i sommar

Kjell Lööw chef för Värmdö kommuns bildarkiv.
Kjell Lööw håller vandring om Gustavsberg i sommar.
Vad har Ursula Printz, Stig Lindberg och Klippflickan gemensamt? De har alla fått ge namn åt Gustavsbergs nya Porslinskvarter. I sommar guidar Kjell Lööw runt i området där det nya möter det gamla.
ANNONS

Att gå på kulturvandringar under sommaren har blivit något av en tradition för den som vill. Värmdö kommun har flera år i rad erbjudit vandringar vid såväl fornlämningar som Porslinsfabriksområdet. I år är inget undantag. Den 4 juli hålls en vandring bland konstnärer, formgivare och arbetare på den gamla fabriken.

– Det handlar om de nya bostadskvarteren, den nya stadsdelen som kallas för Porslinskvarteren. Där har man byggt nya gator och nya kvarter och de här gatorna är uppkallade efter kända profiler och konstnärer som har funnits på fabriken, säger Kjell Lööw.

”Intressant för de som flyttar in”

Hushållsporslinsfabriken, 40-tal. Foto: Värmdö kommuns arkiv.

Hushållsporslinsfabriken, 40-tal. Foto: Värmdö kommuns arkiv.

I 12 år har han jobbat inom Värmdö kommun och har tidigare även varit musiechef för Gustavsbergs Porslinsmuseum. I början av sommaren gick han i pension, men han släpper inte sitt stora intresse för det.

– Jag tror och hoppas att det här ska vara intressant för alla dem som flyttar in i hamnområdet nu och det är rätt många. En del kanske har lite koll på historien men många har nog inte det. Det kan vara roligt att få en bakgrundshistoria att ta del av, säger Kjell Lööw.

Kvarteret Klippflickan får en förklaring

Kjell Lööw chef för Värmdö kommuns bildarkiv.

Kjell Lööw har länge sorterat bland gamla bilder av Gustavsberg nere i kommunarkivet. Foto: Stefan Källstigen.

Kvarteren i hamnområdet är uppkallade efter olika arbetsmoment. Ett kvarter heter Klippflickan.

ANNONS

– Då frågan man sig nyfiket om vad en sådan gör och det ska jag berätta! Det finns fantastiskt material att tillgå, säger Kjell Lööw. 

Föreläsningen äger runt i panncentralen på Chamottevägen 5 klockan 18-19 den 4 juli.