Kjell har fått smak för Asien

Det har varit mycket av Sjöstadsbon Kjell Bergqvist och Asien den senaste tiden. Tv-publiken har både kunnat se honom som bitter make i ”30 grader i februari” och drickandes kobrablod i TV3.

Mest brinner han dock för barnhemsbarnen.

En brunbränd Kjell Bergqvist är förkyld efter flygresan. I fem veckor har han spelat in program för ”Kjelles smakresa i Asien”. Under sin tur i Singapore, Indonesien, Malaysia, Thailand, Kambodja och Vietnam har han provat specialiteter, som ”en liten skorpionmacka” för 200 kronor och durian-frukt med lukt av utedass.

– I Kambodja tryckte jag i mig friterade tarantellaspindlar. De smakar wellpapp. Jag åt några ben, de andra tuggade i sig hela spindeln.

Men även om programmen handlar mycket om mat, har Kjell styrt upp att de också ska handla om annat för att få djup.

En stark upplevelse var mötet med 38 barnhemsbarn i Indonesien. De föräldralösa barnen bjöds in till en festkväll på ett lyxhotell. I bussen dit sjöng barnen, som bara äger kläderna de går i, en sång där de tackade för allt de fått.

– När jag, min hustru Karin och döttrarna var lediga åkte vi och tömde en hel leksaksaffär. Sedan länsade jag vartenda bankkort och tog ut 35 000 kronor till barnhemmet. Nästan alla är tsunamibarn efter flodvågen på Sumatra. Och nästan alla vill ha ett yrke där de kan hjälpa andra, säger Kjell som sedan tystnar och blir tårögd.

Sedan flera år är han också involverad i ett barnhem i Muang Mai på Phuket. Det grundades av Susanne Janson, som förlorade två döttrar under tsunamin.

Han har skänkt omkring 300 000 kronor till barnhemmet, och en del av förtjänsten från hans kollektion med hush puppies-skor.

– Det är lite grann ens skyldighet att hjälpa till om man har möjlighet. Jag har det jag behöver och har bra försäkringar för barnen.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Säg det. Jag måste ha lärt mig det hemifrån. Farsan hade tre jobb: han var lastbilschaufför, bar ut tidningar på morgnarna och på kvällarna stod han i garderob.

Mamma var nattsköterska inom långvården. För att familjen, som bodde i en tvårummare i Högdalen, skulle ha råd att åka charter med tåg till en fiskeby i Italien, arbetade hon extra som städerska. I släptåg hade hon de tre sönerna, som tömde askkopparna.

– I går morse satt jag med min mamma, när hon gick bort. Hon hade alzheimer och jag tänker att det var det bästa för henne i stället för att sitta och glo i tio år till. Hon och pappa väckte min reslust – den största gåvan.

Nu för Kjell Bergqvist sitt reseintresse vidare till sina barn. Ett par månader om året lämnar familjen Hammarby sjöstad och bor sitt hus i Hua Yang i Thailand.

– Där tar vi det lugnt, slappar och gör utflykter med bilen.

Kjells rollfigur Bengt i ”30 grader i februari” gick en bråd död till mötes. ”Jag var en sur gubbe, minst sagt. Mycket fanns i manus, men jag gör honom med glimten i ögat. Efteråt skrattade jag och Lotta Tejle, som spelar min hustru, ihjäl oss. Hur jävla elak kan man bli?”

Fakta

Äger ett stenhus på stranden i Thailand

Namn: Kjell Bergqvist.

Ålder: 59 år.

Familj: Fru Karin, 40, och sonen Leonard. Var tidigare gift med Yvonne Ryding, som han har döttrarna Sandra och Natalie med. Dottern Johanna och två barnbarn.

Bor: Trea på 70 kvadrat med takterrass på 80 kvadrat i Hammarby sjöstad. Stenhus i Hua Yang i Thailand med jätteterrass mitt på stranden.

Aktuell: Med ”Kjelles smakresa i Asien” onsdagar klockan 21 i TV3. Spelar Bengt i ”30 grader i feb­ruari” på Svt. Framöver kan han ses i Svt:s ”En pilgrims död”, på bio i komedin ”Flimmer” och Ulf Malmros film ”Mammas pojkar”.