Kjells opera gick vidare till världsfestival

Kjell Perder ser det som ett erkännande att få sitt verk framfört på World Music Days.
Kjell Perder ser det som ett erkännande att få sitt verk framfört på World Music Days.
Kjell Perder från Täby skriver operor och körverk som spelas världen över, och i höst representerar han Sverige i en internationell musikfestival. Men livet som frilansande tonsättare är kantat av motgångar och hårt slit.
– Artister som Per Gessle kanske kan klara sig på royalties, men så ser det inte ut i min bransch.

Utanför det stora fönstret på tjugotalsvillan i Gribbylund växlar vädret från strålande solsken till kraftigt snöfall. Men i vardagsrummet, framför den stora flygeln, är tonsättaren Kjell Perder mer upptagen med sin musik än av det underliga majvädret.

– Jag har tidigare undervisat vid musikhögskolor runt om i Sverige, men sedan några år tillbaka har jag satsat helt och hållet på att vara frilansande tonsättare.

Kjell Perder tycker att musiken är lika viktig för honom som luften han andas. Foto: Erik Lejdelin

Kjell Perder har inte bott längre än knappt två år i Täby, men förra året gjorde han en uppskattad konsert med rubriken Be My Guest i Tibble kyrka tillsammans med Stockholms saxofonkvartett, Chorus pictor och Täbys musikklasser. Musiken belyste människors solidaritet i samband med den omfattande flyktingkrisen.

– De var väldigt roligt att få arbeta tillsammans med Täbys musikklasser och att få möta Täbyborna som uppskattade vårt initiativ och musiken. Det kände som en fantastisk start på mitt liv i Täby.

”Per Gessle kanske kan leva på sina royalties, men så ser det inte ut i min bransch”

Kjell Perders dagar består av att skriva samtida klassisk musik, framförallt körsång i alla dess former.

– Jag fick en beställning från USA för inte så länge sedan där en ensemble vill beställa ett stycke. Men det kan vara andra institutioner eller musiker som tar kontakt med mig för ett samarbete, och ibland kan jag brinna för en idé och då försöker jag själv ta kontakt med musiker, dirigenter eller orkesterchefer.

Spelats runt om i världen

Kjell Perder har tidigare undervisat vid flera av Sveriges musikhögskolor, och fått sina stycken spelade runt om i världen. Men att leva på musiken är långt ifrån en tillbakalutad tillvaro.

– Det är en ständig kamp att försöka få rätt människor intresserade av min musik, och att verken går att finansiera. Artister som Per Gessle kanske kan klara sig på royalties, men så ser det inte ut i min bransch.

Kjell Perder, i sin skrivarlya på övervåningen i Gribbylundssvillan. Foto: Erik Lejdelin

Slitsamt skrivande

Kjell Perder säger däremot att han aldrig drabbats av någon riktig skrivkramp, utan att hans skrivande drivs framåt av inspiration. Men att skriva ett kortare stycken kan ta månader – hela operor kan ta år.

– Elton John sa en gång att han efter en helg kunde komma hem med sjutton nya låtar. Men om en tonsättares vardag brukar man lite skämtsamt säga att ena dagen skriver man tre toner – andra dagen suddar man ut dem.

Förutom att skapa musik tycker Kjell Perder om att påta i trädgården.

Uttagen till internationell festival

I höst kommer Kjell Perders körverk ”Libera me” att representera Sverige p World Music Days, uttaget i hård internationell konkurrens. Och verket kommer att sjungas av aktade Vancouver Chamber Coir.

– Det är många nålsögon som ska passeras med nationella nomineringar och internationella juryer innan det står klart att ett verk får spelas. Man brukar prata om det svenska musikundret med Max Martin och liknande popmusik, men i de här sammanhangen finns det också ett musikunder. Sverige har nämligen fått med fler bidrag än länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Är det svår musik att ta till sig? 

– Jag skriver inte plingplongmusik utan jag vill nå fram till människor. För mig är sången det viktiga och det tror jag gör min musik allmänmänsklig och lättillgänglig, eftersom alla har en röst. Därför blir man berörd när någon som Jussi Björling sjunger, för rösten finns också inom oss.

För den som är intresserad av körmusik finns Kjell Perders bok ”Älska Körsång” . Här kan du lyssna på Kjell Perders verk ”Libera me”.