Klåda och magsjuka efter bad i skärgården

Förra veckan rapporterades flera fall av sjukdom efter bad i skärgården.
Förra veckan rapporterades flera fall av sjukdom efter bad i skärgården.
Även om algerna inte syns på ytan finns det fortfarande mycket cyanobakterier i Östersjön. Förra veckan insjuknade både människor och husdjur efter bad i Stockholms skärgård.

Under helgen och början av veckan har det kommit in få rapporter om alger i Stockholms skärgård. Men det är troligt att cyanobakterier lurar under ytan.

– Det är mycket cyanobakterier kvar i Östersjön så även om det inte syns kan det finnas kvar i skärgården, säger Maya Miltell, handläggare på informationscentralen för egentliga Östersjön på länsstyrelsen i Stockholm.

Förra veckan rapporterades några enstaka fall av sjukdom efter bad i skärgården. Det handlade om hudklåda och en familj som fick magsjuka. Både människor och husdjur har fått symptom.

Rekordlång algblomning

Algblomningen har framförallt varit i ytterskärgården men bakterierna kommer ofta längre in i mellanskärgården. Sommarens blomning har varit rekordlång.

– Eftersom det blev varmt så tidigt så kickade det i gång reproduktionen. Vi har inte sett att det har blommat så här tidigt och länge tidigare.

Vill du ha koll på algläget? Den här kartan visar länsstyrelsens senaste algrapporter: