Klädbytardag en hit – kommer tillbaka i höst

Klädjakt. Många nyfikna kom till Ekenbergskyrkan för att byta kläder.
Klädjakt. Många nyfikna kom till Ekenbergskyrkan för att byta kläder.
Lugnet före stormen. Så här prydligt såg det ut innan klädbytandet drog igång.
Lugnet före stormen. Så här prydligt såg det ut innan klädbytandet drog igång.
– Vi är supernöjda. En kvinna tyckte att mina rödrutiga gamla brallor var de finaste hon någonsin fått, säger Linda Bell som var med och arrangerade lördagens klädbytarbonanza.

Ett hundratal både äldre och yngre människor dök upp och fick chansen att byta in sina gamla plagg mot andras i Ekensbergskyrkan på Parkvägen i centrala Solna den första lördagen i april.

– Det var värsta succén. Vi lämnade ut totalt 363 plagg, säger ordföranden Linda Bell från Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg som låg bakom evenemanget.

Dammode hetast

Det som trendade bland de inlämnade paltorna i lördags var framförallt festkläder för damer, olika dräkter och sommarklänningar. Men också en hel del skor och ytterkläder. Och det kommer att bli en ny chans i höst, troligtvis i september, för de som missade denna gång, intygar Linda Bell.

– Absolut. Då efterlyser vi mer herrkläder. För där hade vi inte världens urval den här gången, säger hon.

Nytt liv för gammalt plagg

Och målet med klädbytardagen är inte bara att uppdatera garderoben. Plaggen får ett nytt liv istället för att hamna i återvinningen eller soporna, menar Linda Bell. Och det är viktigt eftersom klädtillverkning ofta sliter hårt på miljön.

– Sen var det kul att kläderna hittade en del oväntade nya ägare. Unga tjejer bytte till sig dräkter som pensionärer kommit in med. De kanske kör med kängor till dem istället för lågskor och hittar nya kombinationer, säger Linda Bell.