Klädinsamlingen kan vara bluff

Torbjörn Sjöström blev misstänksam när den här lappen damp ner i brevlådan i Grisslinge. Han menar att ”En hjälpande hand” är en oseriös organisation. Här med sonen Hugo.
Torbjörn Sjöström blev misstänksam när den här lappen damp ner i brevlådan i Grisslinge. Han menar att ”En hjälpande hand” är en oseriös organisation. Här med sonen Hugo.
Organisationen ”En hjälpande hand” samlade förra veckan in kläder från Värmdöbor. Men insamlingen har inget giltigt svenskt välgörenhetskonto.

– Om det är en oseriös organisation säljs kläderna på andrahandsmarknader, säger en expert.

Förra måndagen samlade organisationen in kläder från Grisslingeborna. Lappar med uppmaningen att ställa ut påsar med kläder och andra föremål för att skänka dem till barnhem, fattiga familjer och svårt sjuka i Baltikum hade delats ut till dem som bor i området.

Torbjörn Sjöström är en av de som fått lapparna. När den andra lappen damp ner i brevlådan bestämde han sig för att kolla upp organisationen. Han märkte då att det angivna telefonnumret inte finns registrerat och att organisationsnumret inte är ett giltigt svenskt välgörenhetsnummer. Han tror att det hela är en bluff.

– Det är rätt fult att spela på välgörenhet, säger han.

Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII, som verkar för etiska och professionella insamlingar, menar att sådana här insamlingar har ökat drastiskt i landet i år.

– Det har varit en explosion av sådana här insamlingar till Baltikum under våren. Men jag har inte märkt dem på Värmdö förut, säger Kalvandöbon Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för FRII.

Organisationerna, eller företagen som det ofta handlar om, har inget så kallat 90-konto, som är ett svenskt välgörenhetskonto kopplat till Svensk insamlingskontroll. FRII har heller inga resurser att granska den här typen av aktörer. Därför är det svårt att veta om de är seriösa eller inte.

Lappar från En hjälpande hand har tidigare dykt upp på andra ställen.

– Det här sker oftast regionvis, nyligen var det en våg i centrala Stockholm. Nu är det ett nytt område som gäller, säger Maria Ros Jernberg.

I våras delades lappar från organisationen ut i Gävle. Då fanns biståndsorganisationen Hjälp till liv Internationals logga med på lappen, enligt SVT Gävledala. Detta uppmärksammade organisationen, som gick ut med att de inte hade något med insamlingen att göra.

När ”En hjälpande hand” nu delar ut lappar i Värmdö är loggan utbytt, men i övrigt är grafiken sig lik.

Maria Ros Jernberg rekommenderar Värmdöborna att vända sig till etablerade organisationer med 90-konto för att försäkra sig om att pengarna hamnar hos de behövande.

Vad är risken annars?

– Om det är en oseriös organisation säljs kläderna på andrahandsmarknader. Då hamnar pengarna i fickan på företaget, inte hos de behövande, säger Maria Ros Jernberg.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med En hjälpande hands översättare, som bekräftar att kläder samlades in i Värmdö kommun förra veckan. Lokaltidningen Mitt i fick ett nummer till en ansvarig för insamlingen, men mannen som svarade påstod sig inte känna till den.

Om det är en oseriös organisation säljs kläderna på andrahandsmarknader.Maria Ros Jernberg generalsekreterare FRII

Fakta

Så försäkrar du dig om att kläderna går till välgörenhet

Frivilligorganisationernas insamlingsråd FRII har tagit fram tre punkter för den som vill försäkra sig om att bidrag går till välgörenhet.

1. Har organisationen en hemsida och känns informationen trovärdig och korrekt?

2. Finns det en kontaktperson som går att nå för ytterligare information om insamlingen och organisationen?

3. Är organisationen transparent?

Källa: FRII