Klädinsamlingen kan vara en bluff

Hjälporganisationen uppmanar Täbyborna att skänka sina kläder. Men det är oklart var plaggen hamnar.

Nu varnar experter för klädinsamlingen.

På flera håll i Täby har flygbladet dykt upp. Överskriften lyder ”Klädinsamling service” och följs av en uppmaning om att stoppa gamla kläder och leksaker i en påse som ska ställas utanför dörren. Enligt avsändaren går allt till Polen utan mellanhänder eller affärsintressen.

Men det är oklart var gåvorna hamnar. På lappen uppges att kläderna ska ge arbetstillfällen i mottagarlandet, men exakt vad det innebär är inte preciserat. Ingen svarar heller på det telefonnummer som är angett.

Att det inte går att få kontakt med någon företrädare är en av flera varningssignaler, enligt Annika Prine som är biträdande verksamhetschef på Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII).

– Jag skulle inte ge något till den här insamlingen, säger hon.

Vem som står bakom redovisas inte på flygbladet, vilket också är ett tecken på att allt inte står rätt till, enligt Annika Prine. Hon tillägger dock att det är viktigt att bilda sig en egen uppfattning om en organisation man tänkt ge till.

– Är man osäker på vem som står bakom ska man kanske låta bli och i stället ge till någon av de mer etablerade organisationerna.

Hon säger att man bör kontrollera om det finns en trovärdig hemsida, en årsredovisning och om det går att få tag i en kontaktperson. Organisationen bör också ha ett så kallat 90-konto och gärna vara medlemmar i FRII. Den nu aktuella insamlingen i Täby brister på samtliga punkter.

I stort sett identiska lappar har tidigare förekommit även i bland annat Nacka, Uppsala och i Nynäshamn. Vid några av tillfällena har det stått att kläderna går till Lettland och Litauen, i stället för Polen.

Svenskarna är duktigaatt skänka kläder. Enligt branschorganisationen Ideel Second Hand (ISH) skänker vi ungefär 20 000 ton textilier varje år. Utöver det tillkommer möbler, skor, leksaker och prylar.

Störst är Myrorna som tar emot nästan hälften av alla kläder som ges bort. Enligt ISH omsatte hela branschen nära en miljard kronor förra året.

Fakta

Hit kan du ge

Kyrkornas second hand-butik, Grindtorpsvägen 1.

Lions butik, Kemist-vägen 7-9.

Röda korset, Eskader-vägen 16.

Human Bridge/Erikshjälpen, klädbehållare på Hagby samt vid vissa återvinningsstationer.

Myrorna, klädbehållare på flera håll i Täby.

Källa: Täby kommun