Klädsel ska rädda nazister från att dömas

Arkivbild: Nazister angriper demonstranter i Kärrtorp 2013.
Arkivbild: Nazister angriper demonstranter i Kärrtorp 2013.
Efter en friande tingsrättsdom där klädseln var avgörande uppmanas nazister att klä sig mer lika för att undgå att dömas för brott.

Den friande domen mot fyra nazister som misstänkts för att ha misshandlat en man i Åkersberga centrum kan få följder i framtiden. Direkt efter Attunda tingsrätts dom för en vecka sedan gick nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ut med tips till sina sympatisörer att följa tingrättens ”rekommendation” och klä sig mer enhetligt. Detta för att lättare undgå att fällas för brott.

I Attunda tingsrätt friandes samtliga fyra nazister som åtalats för grov misshandel. Enligt tingsrätten hade det gått för lång tid mellan händelsen i Åkersberga och rättegången – ett år – för att vittnens utpekanden skulle anses vara säkra. Dessutom ingick de fyra åtalade i en större grupp nazister som var på platsen och som alla bar likartad klädsel.

”…utredningen visar att de personer som var engagerade i utdelningen av flygblad var en grupp om tio till fjorton personer. Alla klädda i mörka kläder och flertalet med mörk mössa.” skriver tingsrätten och fortsätter:

”Av detta följer att det förutom gruppen som delade ut flygblad funnits ytterligare ett okänt antal personer på platsen som (de åtalade, reds anm) kan ha förväxlats med.”

I en artikel om domen på sin sajt rubricerar NMR tingsrättens resonemang som ”Klädtips till aktivister”.

Fram till 2002 fanns i Sverige förbud mot att bära politisk uniform, eller liknande klädedräkt som ”tjänar att utmärka bärarens politiska meningsriktning”. Förbudet upphävdes eftersom det stred mot yttrandefriheten.