Här klagades det mest på halkan

Det har varit halt på flera håll i Stockholm i vinter.
Det har varit halt på flera håll i Stockholm i vinter.
Stockholms stad har fått ta emot mycket kritik för brister i snöröjningen i vinter.
Dessutom har klagomålen på halkbekämpning av trottoarer och dylikt haglat in. Inte minst från Brommabor, som klagat mest av alla.

Våren står för dörren, och kanske dröjer det till nästa vinter innan isiga trottoarer blir en vanlig syn igen. En syn som varit väldigt vanlig i Bromma de senaste månaderna. Åtminstone om man tittar på antalet felanmälningar som trillat in på Trafikkontoret i Stockholm.

Mellan den 1 november 2016 och den 28 februari 2017 tog Trafikkontoret emot 2622 halkrelaterade felanmälningar. 14 procent av dessa – eller 378 till antalet – handlade om Bromma.

Som jämförelse kan nämnas att den stadsdel som klagade näst mest, Enskede/Årsta, hade 214 felanmälningar under samma period.

Vad beror då denna massiva halkbekämpningskritik på? Att Brommabor klagar mer än andra, eller på att halkbekämpningen faktiskt fungerat sämre här än någon annanstans i Stockholm?

Enligt Trafikkontoret själva handlar det om i alla fall inte om den senare.

–Det finns inga områden i Bromma som så att säga fallit mellan stolarna eller glömts bort när det gäller halkbekämpning. Ibland kan det hända att problem uppstår med den entreprenör som åtagit sig uppdraget eller liknande, men några sådana problem har vi inte heller haft i Bromma den här vintern, säger Anders Porelius, pressinformatör på Trafikkontoret.

Så varför handlar så stora delar av felanmälningarna om Bromma, tror ni?

– Min uppfattning är att man är duktig på att göra sin röst hörd i Bromma. Det är dock inget jag kan belägga med statistik eller så, men det finns en stor andel personer som helt enkelt vet hur man går till väga och som inte tvekar att göra det.

Minst problem med halka har man, baserat på antalet felanmälningar, haft i Rinkeby och i Skärholmen, med 7 respektive 25 felanmälningar under samma period.