ANNONS

Väsbybor klagar på halkan – men han har sett värre

Mats Eriksson på Sättra gård.
Mats Eriksson på Sättra gård.
Mats Eriksson på Sättra gård har sandat och plogat gator för Väsby kommuns räkning i 30 år. Årets superhalka är långt ifrån den värsta han upplevt – även om den är speciell.
ANNONS

Sedan i onsdags har gata/park-enheten i Väsby kommun fått in totalt 70 felanmälningar gällande snö och is.

Mats Eriksson på Sättra gård, entreprenören som sköter kommunens vinterväghållning av gator, vägar och gång- och cykelvägar, har arbetat med vinterväghållning i 40 år, varav 30 år i Väsby. Årets superhalka är långt ifrån den värsta han upplevt.

– För några år sedan regnade det och var sex grader kallt – då var det tuffare, kan jag säga, säger Mats Eriksson.

Så fick superhalkan fäste

Det som ändå gör den senaste veckan minnesvärd är förra onsdagens besvärliga väderomslag.

Vid sjutiden på morgonen visade termometern minus 13 grader. Därefter steg temperaturen samtidigt som det vid åttatiden på kvällen hade kommit tolv centimeter nysnö. Som om det inte var nog växlade sedan vädret om ytterligare en gång – regnet kom tillsammans med plusgraderna.

– Vad vi då visste var att det klockan fyra på morgonen skulle vara minusgrader, säger Mats Eriksson.

Beordrade full styrka

Han såg problemen hopa sig och beordrade full styrka. Totalt arbetade 27 maskiner från åttatiden på kvällen för att undvika fastfrysning.

– Allting var färdigplogat på morgonen, men då gick vi ut på en ny sandvända. Så vi sandade två gånger på ett och samma dygn.

Mats Eriksson vill inte recensera sig själv, men tycker att Väsby klarat sig bättre än Stockholms innerstad. Många av de 70 klagomål som inkommit menar han åtgärdats redan samma dag.

ANNONS

– När felanmälningar kommer in dagen efter så är det en brist, men om det kommer in felanmälningar samma dag och under pågående snöfall så är det inte en brist. Vi kan inte sanda överallt samtidigt.

Risk för fortsatta snöfall

Sättra gård har sandat varje dag sedan i onsdags. När Mats tittar i spåkulan så ser han risk för fortsatta snöfall, men mindre halka.

– Den snö som nu fallit har gjort att halkan lättat. Samtidigt ser vi att lite nordostliga vindar är på gång. Vi vet att nordostliga vindar innebär större risk för nederbörd, eftersom de kommer in över öppet hav och kan skapa ganska kraftiga snöbyar.

Sättra gård har jourverksamhet och sitter i beredskap under dygnets alla timmar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.