Klagomål om skräp vid populär badkaj

Hornsbergs strand har varit en sommarsuccé. Men med populariteten kommer även klagomål på skräp.

– Vi har fått en hel del synpunkter på städningen och det kan jag förstå, säger Bo Höglund på Kungsholmens park- och miljögrupp.

Nya krogar, en varm sommar och en populär badkaj har gjort att skräpklagomål har strömmat in till Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

Överfulla papperskorgar, störande måsar och allmänt stök är några av synpunkterna som flera i området haft under sommaren.

Senast förra veckan kom ett medborgarförslag som bland annat efterlyste fler papperskorgar.

– Vi har redan ökat antalet städtillfällen från två gånger om dagen till fyra. Och nu tycker jag faktiskt läget är under kontroll, säger Bo Höglund.

Stadsdelsförvaltningen har ökat sin närvaro vid kajen som tagit många gäster från Rålis. Trycket har varit högre än väntat och sista städningen sker sedan juni därför vid midnatt.

Trafikkontoret städar resten av gatorna i området. Även de har fått mycket klagomål, och ska därför öka antalet papperskorgar. Men man riktar också stark kritik mot de boende i området som försvårar arbetet.

– Om de som bor där tar bort sina bilar så att vi kommer fram blir situationen bättre. Nu kommer vi inte fram med våra bilar och kan inte städa på alla gator. Men jag håller inte med om att det är jätteskitigt i området heller, säger säger Jan Sunström på trafikkontoret.

Nybyggen visas på parkernas dag

Kungsholmen På lördag firas parkernas dag i staden. På Kungsholmen kommer man passa på att visa upp några av sina nybyggen i Kristineberg och västra Kungsholmen. På sex olika platser kommer det finnas informatörer som berättar om projekten. De kommer att hålla till i Kristinebergs slottspark, Kristinebergs strandpark, Hornsbergs strandpark, Hornsbergs strand, Moa Martinssons torg och Bovaktarparken. Man kommer även kunna gå en guidad tur med start vid Kristinebergs t-bana.

Vi har redan ökat antalet städtillfällen från två gånger till fyra.

Snart kan parken få en offentlig toalett

Rålambshovsparken Strax intill boulebanorna i Rålambs­hovsparken vill JCDecaux i samarbete med staden ställa upp en offentlig toalett i form av en metallbox.

Besöken kommer vara gratis och den har även handikappanpassats och ska rengöra sig själv efter varje besök. Planer finns också på att ställa upp en toalett i Kungsträdgården. För båda platserna inväntar man nu bygglov.

I september eller oktober i år kommer man inviga samma typ av toalett i Humlegården.