ANNONS

Klagomål tvingar bort livescener från stan

Neighborhood Crush 2017 på Fridhemsgatan.
Neighborhood Crush 2017 på Fridhemsgatan.
Kultklubbar som stänger, livescener som tvingas bort och jazzjam som tystas av grannar.
Utvecklingen för stadens nattliv har fått många att ställa sig frågan: Har innerstaden tystnat?
ANNONS

Många Kungsholmsbor jublade när krögarna bakom Sixten & Frans lanserade tvådagarsfesten Neighbourhood Crush på Fridhemsgatan. Äntligen skulle det slumrande kvarteret få nytt liv.

– Vi ville lyfta Fridhemsplan från det sjabbiga som varit, säger Anton Surtell, grundare på Sixten & Frans och initiativtagare till gatufesten.

Men alla var inte lika förtjusta. I våras blev klagomålen från grannarna och det närliggande äldreboendet så överväldigande att krogägarna valde att flytta festen för gott.

– Folk vill gärna att det ska hända saker, men inte där de bor. Det är trist, säger Anton Surtell.

Anton Surtell var med och drog igång Neighborhood crush. Foto: Pekka Pääkkö

”Vi låter inte mer än ettans buss”

Han är en av många krögare i innerstan som tröttnat på utvecklingen.

– Bor man i innerstan måste man köpa att det låter lite. De som har bostadsrätt kan ju faktiskt välja att flytta till lugnare kvarter. Dessutom låter vi inte mer än ettans buss och ändå klagar folk, säger Anton Surtell, som hoppas kunna anordna gatufesten på någon annan plats på Kungsholmen i framtiden.

Många klubbar har slagit igen

För två veckor sedan kom nästa smäll för Kungsholmens nattliv. Klubblokalerna på Fleminggatan 2-4, som varit hem för klubbar som WKND, Sommargården och Trädgården, stänger och görs om till kontor.

Samma sak väntar för Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år.

Lägg där till Debaser Medis, Göta Källare, Marie Laveau och Musikaliska gård som fått stänga det senaste året.

Utvecklingen har fått diskussionen om innerstans klubb- och scendöd att blossa upp igen.

– Stockholm står inför ett vägval. Kulturpolitiken måste tillåta ett nöjesliv i innerstan för att Stockholm ska kunna bli en internationell stad. Annars får vi bestämma oss för att vi är en småstad där folk går och lägger oss vid klockan tolv på natten, säger Damon Rasti, krogägare och aktivist.

Om du vill ha det tyst, flytta till Täby

Han har sett många livescener tystna på grund av klagande grannar.

– I dag kan en person tillåtas diktera nöjeslivet för tusentals andra. Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.

Damon Rasti, krögare i Vasastan och aktivist, kämpar för att innerstan ska leva. Foto: Pekka Pääkkö

Klubbar flyttar ut från innerstan

Samtidigt som innerstan förlorat flera scener har områden som Nobelberget, Globen och Slakthusområdet börjat blomstra. En av de som valt att blicka utanför stan är Familjen Ahlbom. Deras två senaste klubbar ligger i Globenområdet.

– Nattlivet flyttar på sig, det är definitivt en trend. Men att lägga klubbar utanför stan är ingen garanti. Det kommer att byggas bostäder även där, säger Marting ”Miss Inga” Johansson, creative director på Ahlbom.

Låter det deppigt? Lugn, det finns ljusglimtar. Nyligen presenterades planer på en ny jätteklubb på Södermalm för 500 gäster och på restaurang Carousel vid Operan satsas det på jazzspelningar. I höst utses dessutom Stockholms första nattborgmästare, som ska koppla samman nattlivet med stadens politiker. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv etablerar en Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar, säger han.

Fakta

Så mycket får det låta

Det krävs inte mycket för att en spelning ska räknas som otillåten. Gränsen för störande ljud i en bostad är 25 decibel- motsvarande ljudet från en susande skog eller kvittrande fåglar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.