Klagomålen haglar in efter snöovädret – nu ska snöröjningen utvärderas

Snöiga trottoarer riskerar säkerheten för de gående, anser boende i Tulemarken.
Snöiga trottoarer riskerar säkerheten för de gående, anser boende i Tulemarken.
Bergaliden.
Bergaliden.
En vecka efter snöovädret fortsätter klagomålen på Sundbybergs snöröjning att komma in. I Tulemarken tvingas barn ut i gatan när snöberg blir liggande på trottoarerna.
Politikerna kräver nu en utredning av de insatser som gjordes.

Målet att hela Sundbyberg ska vara snöröjt 14 timmar efter ett snöoväder. Men en vecka efter snökaoset fortsätter klagomål att hagla. ”Tur att man inte är gammal eller handikappad, då hade jag inte kunnat kommit hemifrån för det är knölig packad snö eller is överallt”, skriver en sundbybergare på Facebook. ”Snöfria vägar och gator …. ända fram till Sundbybergs gräns!! Där var det oplogat, bara två hjulspår, stora vallar på bägge sidor!!” Har kommunen helt tappat greppet?” frågar sig en annan.

Flera i Tulemarken har kontaktat Mitt i Sundbyberg om snöröjningen. Eller bristen på den. Där ligger snöberg på trottoarerna på båda sidor av vägen. Det tvingar ut de som går i bilgatan.

– Det bor en massa ungar här och hela skolklasser från Ängskolan passerar när de ska till simhallen. Eftersom de inte kan använda trottoarerna får barnen gå ute i gatan, det känns inte alls tryggt, säger en pappa som fotograferat gatan på Bergaliden.

Röjningen i området är felprioriterad, anser han.

– Man har ju skottat för bilar, men inte för de som behöver. Snön måste bort från trottoarerna.

Från Furuvägen beskriver en annan boende samma problem. Han har felanmält snöröjningen tre gånger och säger att trottoarerna varit obrukbara i tio dagar. Förutom att snö blir liggande finns problem med fortkörare i området, vilket förvärrar läget, menar han.

– Framför allt så ser jag stora risker i att barn, ungdomar, äldre och permobilburna individer som nyttjar trottoaren idag inte kan ta sig fram på ett tryggt sätt utan måste gå i gatan ihop med bilarna, skriver han till Mitt i.

Mikael Jonsson, driftchef och ansvarig för snöröjning i Sundbyberg, säger att man vid stora snöfall följer en prioriteringslista.

– Prio ett är att brandbil och ambulans kan ta sig fram på vägarna. Då plogas all snö upp på trottoarer och vi får stänga av trottoarer på mindre lokalgator, säger han.

Därefter har främst gator i centrala Sundbyberg och Lilla Alby röjts och plogats. Mikael Jonsson meddelar att åtgärder väntar Tulemarken. På Bergaliden/Furuvägen kommer all snö att forslas över till ena sidan vilket gör att man kan öppna en trottoar.

På det stora hela är Mikael Jonsson nöjd med hur kommunen och nya entreprenören Marbit hanterade snöovädret och dess efterspel. Ihop har de 20 snöröjningsmaskiner.

–  Jag är jättenöjd. Det kom 39 centimeter snö på 24 timmar, det är det värsta läget vi någonsin haft. De (Marbit) är helt nya i området och hittar inte överallt, visst var det några missar och brister. Men jag anser absolut att det viktigaste blev gjort, säger han.

Dock blev arbetet fördröjt på flera håll, bland annat på grund på att plogbilar stod fast i trafiken på Ursviksvägen, Rissneleden och andra större vägar.

– En del bilar hade sommardäck och har det fortfarande. Dels kom de inte från platsen och dels hindrade de snöröjningsfordon. Det gjorde att allt blev förskjutet, säger Mikael Jonsson.

Politikerna kräver nu en utredning om hur snöröjningen fungerat i Sundbyberg, stadsdel för stadsdel. Vilka prioriteringar som gjordes, hur personalstyrkan såg ut och hur snabbt bortforslingen av snö skedde när ovädret var över.

– Vi vill att staden ska stå bättre rustad inför framtida extrema snöfall. Därför vill vi ta lärdom av de erfarenheter som kan dras av hur staden skötte snöröjningen efter att nästan 40 cm snö föll den 9 november och hur det påverkade trafikanter och samhällsviktiga verksamheter, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljönämnden som på tisdag beslutar om utredningen.