Klappa livs levande gäddor? Nu har du chansen

Så här såg det på Naturdagen för ett par år sedan.
Så här såg det på Naturdagen för ett par år sedan.
Danderyd ordnar en naturdag vid Nora träsk och vill hylla naturens alla hjältar.

Klappa hästar, kaniner och… gäddor. Ja, du läste rätt. Den 6 april ordnar Danderyds kommun och Sportfiskarna en naturdag vid Nora träsk.

För ett par år sedan rensade kommunen Nora träskån från bråte för att gäddorna skulle kunna vandra från Edsviken till Nora träsk och använda sjön som reproduktionsområde.

Nu rensas sjön årligen och Nora träsk har blivit ett naturlig barnkammare för fiskarna.

– Edsviken mår inte så bra och vi märkte att gäddorna letade sig vidare för att kunna leka. De kommer från havet och använder Nora träsk som lekplats, säger Anna Lind på tekniska kontoret i Danderyd.

En dag för hela familjen

Under naturdagen kan du lära dig mer om vad som görs för att djur och natur ska trivas i Danderyd och vad var och en kan göra för att vara en hjälte för naturen.

– Vi försöker ha olika teman varje år och i år ville vi att barnen ska bli superhjältar för naturen. Fokus ligger alltid på barnen som är framtidens miljönissar. Nu försöker vi lära dem om miljö och ge dem kunskap om naturen, säger Anna Lind.

Danderyd och Täbys biodlarförening berättar också om naturens riktiga superhjältar – bina.

Vi försöker ha olika teman varje år och i år ville vi att barnen ska bli superhjältar för naturen

Anna Lind

Förutom att se på när gäddorna släpps ut kommer det att arrangeras, ansiktsmålning, tipspromenad och bjudas på bullar och dryck. Under naturdagen finns möjlighet att träffa kommunen. Det brukar lockar 3-400 personer varje år.

– Vi har inga andra naturdagar och vi vill att detta ska växa för varje år. Både vuxna och barn kan komma ner och ha trevligt. Många passar då även på att fråga oss om trafik eller potthål eller andra saker man undrar över i Danderyd, säger Anna Lind.

För mer information se kommunens hemsida.