Hennes klappar hjälper barn på andra sidan jorden

Lihini Wijesinghe vill ge tillbaka. Nu anordnar hon en insamling för fattiga barn i Sri Lanka.
Lihini Wijesinghe vill ge tillbaka. Nu anordnar hon en insamling för fattiga barn i Sri Lanka.
Lihini Wijesinghe har besökt Sri Lanka flera gånger, tillsammans med familjen.
Lihini Wijesinghe har besökt Sri Lanka flera gånger, tillsammans med familjen.
Julen - en tid för eftertanke, eller bara vettlös shopping?
20-åriga Lihini Wijesinghe från Kungsängen tröttnade på konsumtionshetsen och anordnade en insamling för fattiga barn i Sri Lanka.
– Det är så lätt att blunda inför de som har det svårt, säger hon.

Idén att starta en insamling kom naturligt för 20-åriga Lihini Wijesinghe. Under barndomens jular och födelsedagar fick hon och syskonen behålla en av presenterna – och dela med sig av resten till mer behövande.

– För mig är julen en kärleksfull dag då man samlas med sin familj. Men det är så många barn i världen som aldrig får vara med om det. De får inte slappna av, vara glada och tänka på sig själva, säger hon.

I jul återvänder hon och systern till hennes morfars hemby i Sri Lanka. Byn har drabbats hårt av översvämningar och fattigdomen är utbredd. De som drabbas värst är barnen. Lihini Wijesinghe såg ett tillfälle att hjälpa till – och startade en insamling på Facebook.

– Myndigheterna i Sri Lanka tar inte hand om de här barnen och de hamnar utanför samhället. Jag kan inte förändra deras värld med en insamling men förhoppningsvis kan jag ge dem ett gott minne, säger Lihini Wijesinghe.

På två dagar hade hon nått målet – 50 paket med skolmaterial, choklad och leksaker. På en och en halv vecka har 4 600 kronor samlats in, vilket motsvarar gåvor till 92 barn.

– Jag hade inte förväntat mig att vi skulle få in så mycket. Det är ett enkelt sätt att hjälpa, men det kommer att betyda så mycket för de här barnen. Det är kul att så många vill hjälpa till.

Hon har, precis som många, en kluven inställning till landet. Å ena sidan ett grönskande paradis – å andra sidan ett samhälle med omfattande orättvisor.

– När man åker dit ser man bara det fina. Det är överväldigande många som behöver hjälp och det är lätt att blunda inför de som har det svårt. Den här gången vill jag inte göra det. Jag vill hjälpa, säger hon.

Den 16 december avgår flyget till Sri Lanka. Innan dess hoppas Lihini Wijesinghe ha samlat in pengar till 200 paket.

– Vi kommer att anordna som en liten fest där vi träffas och sjunger med barnen. Jag ser inte det här som ett jularrangemang utan mer som en positiv stund, oavsett om man är kristen eller inte, säger hon.

Insamlingen kommer att vara öppen till 10 december.