ANNONS

Klappar till alla när Röda Korset firade jul

God jul! 4-årige King är både nyfiken och lite blyg när han får sin julklapp av tomten.
God jul! 4-årige King är både nyfiken och lite blyg när han får sin julklapp av tomten.
En libanesisk buffé stod uppdukad under hela firandet.
En libanesisk buffé stod uppdukad under hela firandet.
Jultomte och julgran, kombinerat med algerisk raïmusik och libanesisk buffé.
När Röda Korset i Kungens kurva firar jul är det med smaker och toner från hela klotet.
ANNONS

Luciadagen var en speciell dag för Ruma Das från Bangladesh. Det var dagen då hon för första gången dansade runt en glittrande julgran.

– Det var roligt! Jag dansade med min 4-årige son förstås, säger hon, skrattar gott och kramar om sin tomteklädda pojke.

När Mitt i hälsar på hos Röda korset i Kungens kurva pågår julfirandet för fullt. Dansen är visserligen över, men den libanesiska buffén står uppdukad och för den som vill ha något sött finns både glögg och saffransbullar.

Ruma Das, Selina Khan Meny och Tigist Tedla mumsar på lussebullar och pratar med en volontär från Röda Korset.   Foto: Christian Lärk

Nu väntar alla på Tomten, men innan dess finns det tid att sitta och prata – och kanske få nya vänner och öva lite på sin svenska.

– Många nyanlända, asylsökande och EU-migranter kommer hit, och sådana som kanske inte har någon alls att fira jul med. Det är för dem vi finns, säger Farouk Hamzaoui, projektledare vid Röda Korset i Kungens kurva.

Ända sedan Röda Korset öppnade sina lokaler här 2015 ordnar man julfirande på luciadagen. Cirka 80 personer, både barn och vuxna, brukar komma.

Många frivilligarbetare är också på plats. Det är deras arbete som bär upp verksamheten, och nu passar de på att umgås både med varandra och med de behövande som kommer hit.

ANNONS

– Jag har bott i Sverige i fyra år, och brukar komma till Röda korset för att öva på min svenska. Men det är första gången jag är med och firar jul. Det är jätteroligt att vara här. Och annorlunda – i Bangladesh firade jag inte jul, säger Ruma Das.

Hon får medhåll av väninnan Selina Khan Meny som särskilt gör tummen upp för saffransbullarna. De är hinduer båda två, men det spelar ingen roll. De tycker om att umgås och ha trevligt med människor oavsett om de är kristna, muslimer eller hinduer, förklarar de.

Sara Hamzaoui lussade för besökarna, tillsammans med klasskamrater från Slättgårdsskolan.    Foto: Christian Lärk

Dessutom är det här ett sätt att lära känna kulturen i det nya landet, betonar Tigist Tedla. Hon är från Etiopien och har bott i Sverige i tio månader. Julfirandet här är spännande, tycker hon. Inte minst luciatåget, med 9-åringar från Slättgårdsskolan i Bredäng.

– Det var första gången jag såg ett luciatåg i verkligheten. Jag vet inte riktigt varför men det kändes så gott i hjärtat, säger hon och för handen mot bröstet.

Nästan alla ville ha en bild på sig själva och tomten. Här tar Ruma Das en bild på sonen King och kompisen Tigist Tedla.    Foto: Christian Lärk

Men nu är det dags för tomten. Och sällan har väl den vitskäggige gubben blivit mer fotograferad än här. Så gott som alla vill ha ett fotografi på sig själva och jultomten.

Och när det är dags för julklappar (som har skänkts till Röda Korset) blir kön lång. Det finns någonting åt alla i den stora säcken. 4-årige King får både en kram och en present. Han öppnar den i mammas famn – en turkos Barbapappafigur, mjuk och kramvänlig. Till mamma Ruma blir det en liten presentpåse med hårvårdsprodukter och ett par snygga strumpor.

– Jättefint, säger Ruma Das och tar upp sin 4-åring i famnen.

Det är dags att åka hem. Är man 4 år blir man trött av att tre timmars julfirande – hur roligt det än var.

Ruma Das ger sonen King en stor kram innan det är dags att åka hem.     Foto: Christian Lärk

Fakta

Röda Korset i Kungens kurva

Röda Korset i Kungens kurva drivs av Skärholmens RödaKorskrets.

Lokalerna, på Jägerhorns väg 8, öppnade våren 2015.

Här kan utsatta duscha, tvätta kläder, äta mat, träna svenska och delta i olika aktiviteter och evenemang (till exempel sy- och målarverkstad).

Syftet är att lindra människors utsatthet och att hitta konkreta lösningar för dem. Många som kommer är EU-migranter och asylsökande.

Farouk Hamzaoui.

Cirka 45 frivilligarbetare bär upp verksamheten. Projektledare är Bredängsbon Farouk Hamzaoui, som har arbetat hos Röda korset sedan 1993.

Källa: Röda Korset
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.