Klapparna köps inte i Vallentuna

Hos Mathias Lundkvist på järnhandeln är försäljningssiffrorna hittills jämförbara med förra året under samma period. ”Och då har vi inte sålt snöskyfflar eller snöslungor ännu”, säger han.
Hos Mathias Lundkvist på järnhandeln är försäljningssiffrorna hittills jämförbara med förra året under samma period. ”Och då har vi inte sålt snöskyfflar eller snöslungor ännu”, säger han.
2 800 kronor per person satte Vallentunaborna sprätt på i de lokala ­butikerna i förra årets julhandel. Det är avsevärt mindre än vad invånarna i Täby och Upplands Väsby handlar för på hemmaplan.

Men en stor klädkedja ska locka fler till centrum nästa år.

– Centrum har blivit bättre. Men det är svårt att hitta något för lite äldre barn och tonåringar, säger Anita Lindqvist.

Hon är en av de många Vallentunabor som handlar julmaten på hemmaplan men ger sig av på klappjakt på andra håll.

Ungefär 7 000 kronor lägger genomsnittssvensken på julhandel, mat och klappar, enligt Svensk handel. Förra året omsatte handeln under december månad i Vallentuna kommun drygt 88 miljoner kronor. Utslaget på Vallentunas 31 000 invånare ger det 2 800 kronor. Alltså läggs över 4 000 av Vallentunabornas julpengar på annat håll.

En likadan uträkning visar att dryga 5 000 kronor per invånare läggs på julhandeln i Upplands Väsby och Danderyd. I Täby kommun spenderar man drygt 10 000 kronor.

Bilden att Vallentunaborna väljer att julshoppa utanför kommunen stämmer också när Mitt i Vallentunasteget går runt och frågar folk i centrum. Många säger att Vallentuna centrum inte alltid har det rätta utbudet, utan väljer att lägga pengarna på shopping i Täby centrum, eller näthandel.

Bonny Barkström skulle gärna handla i Vallentuna.

– Men jag saknar större affärer och ett bättre utbud, säger hon.

En stor dam- och barnklädeskedja är också på väg till Vallentuna centrum. Förhandlingarna är i det närmaste klara enligt Vallen­tuna centrums vd Claes Richter. Han tror att kedjan kan locka fler köpare, men påpekar att centrums överlevnad hänger på de små unika butikerna.

– Den dag vi bara har kedjor här är vi döda, säger han.

Trots den relativt sparsamma julhandeln i Vallentuna är de enskilda handlarna hittills ganska nöjda med julhandeln. Hos ­Mathias Lundkvist på järnäffären har handeln med julpynt och belysning pågått sedan oktober, och nu säljer raclette-grillar och pastamaskiner som smör i solsken.

– Jag tror inte folk vet hur stort utbud och bra priser vi har här i centrum säger han.

Mahmud Sami i en elektronik­butik säger att julhandeln hittills gått ”sådär”. Många är intresserade av årets julklapp – hörlurar.

– Men jag tror att mer marknadsföring för centrum i stort skulle locka fler hit, säger han.

Charlotta Fagerland som driver en damklädesbutik ser hittills positivt på årets julhandel.

– Men ju fler butiker som kommer hit, desto bättre är det, säger hon.

Fakta

Var kommer du att handla dina julklappar?

Bonny Barkström, 66, Vallentuna:

”Det blir Täby centrum. Det finns ett mycket större utbud där. Jag skulle vilja svara Vallentuna.”
Simona Fülleova, 18, Slovakien:

”Jag kommer mest att måla mina julklappar. Köper jag något åker jag till musikaffärer, någon cd, eller så.”
Kalle Hellberg, 37, Vallentuna: ”Det vet jag inte. Mestadels på nätet. Jag brukar ge bort välgörenhet, som vaccin, getter och sådant.”
Linda Gutierrez, 33, Vallentuna:

”I Täby centrum, 
i stan och på internet. Här in Vallentuna centrum finns inte det jag söker.”