ANNONS

Detaljplan får grönt ljus: ”Blir en helt ny stad”

Vy mot Fontänparken och kvarteren i Barkarbystadens tredje etapp.
Vy mot Fontänparken och kvarteren i Barkarbystadens tredje etapp.
30 kvarter med 4 400 bostäder, äldreboende, förskolor och en grundskola – nu har Sveriges största detaljplan vunnit laga kraft. Under 2019 inleds bygget av den tredje etappen av Barkarbystaden.
ANNONS

Den tredje detaljplanen för Barkarbystaden mötte förra året hård kritik från husägare i Kyrkbyn. De planerade flervåningshusen, menade man, skulle skugga villatomterna och öka insynen i deras villor.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte ge prövningstillstånd för husägarnas överklagan, vilket innebär att detaljplanen vunnit laga kraft. Därmed kommer den tredje etappen av Barkarbystaden att börja växa fram under 2019.

”Som ett nytt Kungsholmen”

Detaljplanen är troligtvis den största i Sverige sedan miljonprogrammet. Totalt omfattar planen 30 kvarter med bland annat 4 400 bostäder, äldreboende, förskolor, en grundskola, parker och en idrottsplats.

– Det blir en helt ny stad som vi bygger, som kan liknas vid ett helt nytt Kungsholmen eller Falun, säger Pernilla Pålsson Hovsand, kommunikatör i Järfälla kommun.

– Det är ett lyft för Järfälla kommun med mer service, mer restauranger, mer idrottsplatser och bättre kollektivtrafik och  infrastruktur. Det behövs bostäder i Stockholmsregionen och där ska vi vara en bidragande faktor, fortsätter hon.

30 procent hyresrätter

Tre av de 30 kvarteren kommer börja byggas under 2019 och det första spadtaget planeras framåt sommaren. Området ligger intill Barkarbystadens naturreservat och den just nu framväxande tunnelbanan.

– Området är en central del i Barkarbystaden och får bästa läge i direkt anslutning till både tunnelbanan och naturreservatet. Här ska vi bygga en levande, attraktiv och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, i ett pressmeddelande.

Sedan flera år tillbaka finns ett politiskt beslut om att 30 procent av Barkarbystadens totalt 14 000 planerade bostäder ska vara hyresrätter. Hur många hyresrätter det blir av de 4 400 bostäder som byggs under den tredje etappen är oklart.

– Fördelningen kan variera över tid. En period kan vi bygga mer bostadsrätter och en annan period mer hyresrätter. Men det som ligger i grunden är 30/70, säger Pernilla Pålsson Hovsand.

ANNONS

Inflyttning till de tre första kvarteren är planerad till 2021.

Ingen nota för Järfällaborna

Jätteprojektet ska inte belasta kommunens ekonomi eller Järfällaborna. Den kommunägda marken som säljs ska täcka kostnaderna för projektet.

– Sen har det funnits ett statligt stöd just för nyproduktion av bostäder, säger Pernilla Pålsson Hovsand.

De kulturhistoriska spår som finns i området från Barkarbyfältets tid som flygplats – med bland annat en hangar och landningsbanor – kommer att finnas kvar i den nya stadsbilden, säger Pernilla Pålsson Hovsand.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.