ANNONS

Klar majoritet har lärarlegg

Vallentuna sticker ut bland många kommuner i länet när det gäller andel legitimerade lärare.

Enligt färsk sammanställning är 84 procent av lärarna på de kommunala skolorna legitimerade.
ANNONS

Vallentuna kommun har jobbat hårt med att höja andelen legitimerade lärare under en längre tid är förklaringen, enligt Henrik Lennermark, tillförordnad utbildningschef.

– Rektorerna tillsammans med de biträdande rektorerna och biträdande förskolecheferna har arbetat aktivt de senaste fyra åren med att upprepat informera om lagkravet samt på olika sätt stödja ännu inte legitimerade lärare och förskollärare att bli det.

84 procent av de anställda lärarna på de kommunala skolorna är eller har ansökt om legitimation enligt kommunens egna siffror. Men enligt statistik från Skolverket som Dagens Nyheter presenterade i måndags är det endast 70,8 procent som är legitimerade.

– Men i de siffrorna har man räknat in även anställda lärare vid friskolorna. Deras andel legitimerade lärare är lägre och därför drar det ner snittet, säger Henrik Lennermark och fortsätter:

– Vi har arbetat med frågan metodiskt en längre tid och att det har gett effekt. Det har också varit en prioriterad fråga och det kommer det vara även fortsättningsvis.

En del av kommunens arbete att öka antalet legitimerade lärare har bland annat handlat om att kommunen i vintras beslutat om ett absolut krav på att lärarna måste ha eller ha ansökt om lärarlegitimation senast den 30 juni i år för att få behålla sin tillsvidareanställning som lärare eller förskolelärare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.