Inga klara papper i Värmdöklubbar

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
Ingen av de tre föreningar från Värmdö som Mitt i kontaktat begär utdrag. Gustavsbergs IF Handboll kommer dock att införa detta under hösten.

Allt fler idrottsföreningar begär utdrag ur belastningsregistret för barn- och ungdomsledare.

Men när Lokaltidningen MItt i gjorde tre nedslag i stora eller medelstora klubbar i Värmdö blev svaret nej, man begär inte utdrag. Klubbarna är Värmdö IF, Gustavsbergs IF Handboll och Gustavsbergs Simsällskap.

I Värmdö IF med cirka 2 000 medlemmar pågår styrelsediskussioner i ämnet.

– Det är ett stort ingrepp i integriteten, säger ordföranden Tobias Wastesson. Och det är redan svårt att få ledare att ställa upp.

Om något händer har klubben en policy på hur man ska agera.

– Vi ser över och jobbar med policyn hela tiden, säger Wastensson.

Mycket nakenhet

Magnus Brattgård är ordförande i Gustavsbergs Simsällskap med drygt 200 medlemmar. Klubben begär ännu inte ut utdrag ur belastningsregistret, men det är på gång.

– Vi har tagit beslutet att göra detta med i start i mars nästa är. Det är mycket nakenhet i simning och det gäller att utöva social kontroll och noga följa regler. Vi vill använda både hängslen och livrem för att inte riskera att hamna i situationer av denna karaktär.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna

Handbollen på gång

Carin Göransson är ordförande i Gustavsbergs IF Handboll. Klubben begär ännu inte utdrag ur belastningsregistret, men ska börja göra detta under hösten. Först gäller det att hitta rutiner och hur klubben ska informera om dessa.

– Vi gör det med stöd av principer från Stockholms handbollförbund och Riksidrottsförbundet. Det uppdagas ju fall kontinuerligt.