Alla ungdomar från Järva födda 06, 07 och 08 som sökte feriejobb till sommaren har fått grönt ljus och kommer få ett erbjudande om arbete – det meddelade styret i Stockholms stad i dagarna.

– Det känns väldigt stort, det är faktiskt helt fantastiskt. Det är första raden på cv:t, första inkomsten. För en del kanske det är att man håller sig borta från lite bus. Oavsett är det en väldigt viktigt satsning från kommunen, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Även i fjol erbjöds alla som sökte en plats. Då var det 2 500 ungdomar i Järva som ville sommarjobba – i år är det över 3 000.

– Vi har utökat med drygt 500 platser, det är väldigt roligt. Förhoppningsvis är det för att man såg att alla som sökte i fjol faktiskt fick jobb, och för att man ser hur viktigt det är, säger Karin Wanngård.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S)

Finansborgarråd Karin Wanngård (S)

Emma Löf Hagström

Viktigt komplement

Den som feriejobbar via staden gör det till största del genom stadens och stadsdelarnas egna verksamheter, där det finns platser inom alltifrån äldreomsorg och förskola till parkskötsel och städning.

– Det rör sig om väldigt olika jobb, men bara att man får arbetstider och se hur det är att gå till en arbetsplats och se hur saker fungerar i ett arbetsliv är värdefullt, säger Karin Wanngård.

Måste ni hitta på många nya jobb för att få det här att gå runt?

– Det är både och, det är klart vi skapar en del tjänster som vi inte skulle anställa ordinarie folk på, men även om det är så, så har det alltid ett syfte och ett värde. Om det kommer en extra ungdom till äldreomsorgen till exempel, kanske man får möjlighet att faktiskt sitta och prata lite längre med de äldre – något ordinarie personal inte alltid har tid med. Man är alltid ett viktigt komplement.

Utbildning och jobb

Karin Wanngård hoppas att sommarjobbandet kommer få de unga att faktiskt inse vikten av arbete och utbildning.

– För vissa kan det vara en trigger till att vilja plugga vidare, eller så kanske man känner att här vill jag jobba, och så utbildar man sig till barnskötare eller vad det nu kan vara. Det kan vara olika delar, men det är oerhört viktigt att känna känslan och vikten av att kunna tjäna egna pengar och vara behövd.