ANNONS

Klart: BB Sophia har sagt upp avtalet

Det kan bli svårare för länets blivande mammor att föda där de vill, efter att BB Sophia på måndagen sagt upp avtalet med landstinget.
ANNONS

I början av februari blev det känt att BB Sophias ägare Praktikertjänst AB planerade att säga upp avtalet med landstinget. Under måndagen blev det definitivt.

”Förlossningsenheten BB Sophia har nu lämnat in en begäran om att säga upp avtalet med landstinget”, skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande på måndagen.

Avtalet har sex månaders uppsägningstid vilket innebär att verksamheten vid BB Sophia i alla fall ska finnas kvar till 15 augusti i år.

– Vi ska göra allt vi kan för att försöka behålla personalen och för att de som vill föda på BB Sophia under de här sex månaderna ska få göra det, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst AB till Mitt i.

Bakgrunden till att avtalet sägs upp är dålig ekonomi. BB Sophia startade 2014 och har under sina första två år gått med 180 miljoner kronor i förlust, uppger Praktikertjänst AB.

– Verksamheten byggde på en ekonomisk kalkyl som inte visade sig stämma, säger Erik Magni och nämner framför allt två faktorer:

– BB Sophia är nybyggt och har därför högre hyreskostnader än andra förlossningskliniker. Sen ligger inte BB Sophia vid ett akutsjukhus och därför har vi tvingats bygga upp egen kapacitet för anestesi, operation och intensivvård och det kostar rätt så mycket.

Som Mitt i tidigare har berättat är stödet för BB Sophia stort. Facebookgruppen ”Vi vill ha BB Sophia kvar” har nästan 3000 medlemmar.

BB Sophia beräknades ta emot 3500 förlossningar under 2016. Landstinget planerar nu en utökning av verksamheten vid övriga förossningskliniker för att klara trycket.

ANNONS

– Vår målsättning är fortfarande att alla ska kunna få föda på den enhet de valt i första hand men det kan under en period bli något färre som får göra det, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.