Klart: Bowlinghallen på Söderhöjden blir kvar

Ägaren Emil Sawma kan pusta ut. Hans bowlinghall blir kvar på Söderhöjden även framöver.
Ägaren Emil Sawma kan pusta ut. Hans bowlinghall blir kvar på Söderhöjden även framöver.
I nästan två år har framtiden för bowlinghallen på Söderhöjden varit osäker, på grund av en tvist om hyran mellan ägaren och värden Järfällahus. Men nu har de båda kommit överens och tecknat ett nytt avtal.
– Det är en stor lättnad, säger bowlinghallens ägare Emil Sawma.

I nästan 18 månaders tid har bowlinghallen på Söderhöjdens öde varit ovisst. Ett besked om en kraftig hyreshöjning gjorde att Emil Sawma, som driver hallen, kände att han var på väg att tvingas bort.

– De ville höja hyran med 280 procent. De tog verkligen i från tårna, säger Emil Sawma.

Det blev starten på en följetong som pågått ända sedan dess. Järfällahus och Emil Sawma har inte kunnat komma överens, trots både långdragna förhandlingar och politiska löften och ambitioner.

Bowlinghallen blev valfråga

Men nu har en överenskommelse alltså nåtts. Under tisdagen skrev båda parterna på ett nytt avtal, som sträcker sig över åtta år.

– Det är en stor lättnad. Jag så glad för det är så många som stöttat, som gått ut och demonstrerat för att vi ska kunna vara kvar. Pensionärer, funktionshindrade, ungdomar och framför allt Järfällabor. Det är för deras skull jag vill vara kvar, säger Emil Sawma.

Han kan inte uttala sig om detaljerna i avtalet.

– Jag kan säga att de la hyran på en nivå jag kan acceptera. Jag känner mig nöjd, säger han.

Hyrestvisten kring bowlinghallen växte sig till en politisk fråga i kommunen och var het under valrörelsen. Hallen erbjuder en motionsmöjlighet för pensionärer och rörelsehindrade, och en möjlighet till aktiviteter på Söderhöjden som många inte ville skulle gå förlorad.

Bowlinghallens framtid blev en valfråga och beskedet om en krafitg hyreshöjning ledde till demonstrationer.

Bowlinghallens framtid blev en valfråga och beskedet om en krafitg hyreshöjning ledde till demonstrationer.

Ägaren väntar sig böter

Både det förra styret, med Socialdemokraterna i spetsen, och nuvarande Alliansstyret har lovat göra vad de kan för att nå en lösning och bevara bowlinghallen. Men länge utan resultat.

– Jag lovade under valrörelsen att rädda bowlingen och det har jag jobbat stenhårt för, säger kommunalrådet Lennart Nilsson (KD), som är nöjd att en överenskommelse är i hamn.

– Det känns jättebra. Nu gäller det bara att se till att vi kan ha kvar den här verksamheten och gärna få dit fler, så att man kan bygga ett Söderhöjden med bra utbud av aktiviteter, säger han.

Jag vill tacka alla inblandade, oavsett vilket parti de tillhör

Emil Samwa

Emil Sawma är glad att kunna lägga dispyten med Järfällahus bakom sig, men känner sig inte helt bekymmerslös inför framtiden.

– Jag är samtidigt lite orolig. Jag blev ju uppsagd och då sålde jag alla inventarier och skulle tömma lokalen. Så nu kommer jag behöva bryta det kontraktet och åka på dryga böter, säger han.

– Men nu är det i alla fall löst. Jag vill tacka alla inblandade, oavsett vilket parti de tillhör, lägger han till.