Godkända – de tar över vårdcentral

Familjeläkarna har nu blivit godkända som huvudmän att driva vårdcentral i Tungelsta.
Familjeläkarna har nu blivit godkända som huvudmän att driva vårdcentral i Tungelsta.
Tungelsta vårdcentral
Aleris lämnar Tungelsta vårdcentral sista november, och Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB tar nu över direkt.
Familjeläkarna i Saltsjöbaden har nu blivit godkända att driva vårdcentral i Tungelsta. Som Mitt i berättat förut, väntas de nu ta över i Tungelsta från 1 december, precis efter att Aleris lämnar.

Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB har nu preliminärt godkänts för en ny husläkarmottagning och barnavårdscentral i Tungelsta av Sjukvårdsstyrelse söder. Familjeläkarna planerar alltjämt att öppna direkt den 1 december, när Aleris lämnar Tungelsta.

Mitt i kunde 1 oktober berätta att bolaget tar över Tungelsta vårdcentral efter Aleris.

– Beskedet innebär att Tungelsta vårdcentral blir kvar och inte stänger. Du som redan är patient vid Tungelsta behöver inte lista om dig, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef på Familjeläkarna.

Men många från Tungelsta tycks ha hunnit lista om sig. Björn Lindberg, verksamhetschef vid Hälsocentralen Akka i Västerhaninge, uppger till exempel för Mitt i att Akka sedan augusti fått cirka 1 200 nylastade patienter.

– Om du redan hunnit lista om dig till annan vårdcentral, men skulle vilja fortsätta gå på Tungelsta vårdcentral måste du lämna in en ny listningsblankett. Detsamma gäller för BVC, säger Stefan Amér på Familjeläkarna.

Han menar att man förstått att det varit bra stämning och bra personal på Tungelsta vårdcentral.
– Vi tycker det är jättekul att personal som haft möjlighet att stanna i Tungelsta nu gör det med oss. Men en del hann ju såklart ordna med nya jobb, en del redan i somras. Men vi har också fått in en del nya ansökningar från läkare och undersköterskor, säger Stefan Amér.

Det känns som att processen gått snabbt?

– Vi ville göra detta snabbt. Alla typer av avbrott drabbar ju patienterna. Det är viktigt for kontinuiteten och patientsäkerheten, att det inte avbryts eller blir glapp. Vi har haft en bra dialog med Aleris och med landstinget.

Stefan Amér säger att de är glada och stolta.
– Men förtjänsten är främst patienternas som har engagerat sig för sin vårdcentral. Vi välkomnar nu gamla och nya patienter till Tungelsta vårdcentral, säger Stefan Amér.

Läs mer: Tungelsta vårdcentral räddas – ny aktör tar över direkt

Familjeläkarna driver sedan tidigare husläkarmottagningar i Husby, Vaxholm och Saltsjöbaden.

– Alla invånare i länet har rätt till en tillgänglig vård som lägger grunden för en god hälsa. Vi har varit angelägna att vården för Tungelstaborna kan lösas. Jag är väldigt glad över att en ny vårdgivare nu vill öppna och har godkänts, säger vice ordförande i Sjukvårdsstyrelse Söder, Jessica Ericsson (L).