Desha Svenneborg är glad över de 25 punkterna som Miljöpartiet har kommit överens med Alliansen om. Hon anser övrenskommelsen ger Nacka ”en guldchans att vara drivande i klimatarbetet” och nämner bland annat miljö- och klimatdirektören som kommunen ska anställa 2023.

– Dels för att leda samordna Nackas miljöarbete, få nämnderna att dra åt samma håll och att vi får ett tydligare klimatutskott vilket främjar hela klimat- och miljöarbetet i Nacka.

Passivhus

Hon är också nöjd över att de som har ”lägst klimatpåverkan” får bygga i kommunens framtida projekt. Modellen ska prövas i Henriksdalsbacken och sedan utvärderas.

– Det handlar ju om hur man bygger exempelvis energimässigt och att vi har passivhusstandard – hus som inte tar utan alstrar energi, säger Desha Svenneborg.

Miljöpartiet går alltså med på bostäder byggs i den delen av Trolldalen som är närmast Henriksdalsbacken. I övriga Trolldalen, öster om Henriksdalsberget, pausas byggplanerna under mandatperioden och utredning med utgångspunkt att ge området skyddad status ska göras.

Miljöpartiet och Alliansen vill öka andelen skyddad natur i Nacka från 25 till 30 procent av kommunens yta.

– Det gäller ju för hela Nacka. Det behöver inte vara skydd i form av naturreservat det kan också vara genom naturvårdsavtal, säger Desha Svenneborg.

Cykelvägar och klimatsmart mat

Mer satsningar på cykelvägar och cykelparkeringar ska göra cykling såpass attraktivt att minst 25 procent av Nackaborna cyklar åtminstone delar av sträckan till och från arbetet. Och klimatsmartare mat ska serveras i skolor och förskolor.

Men Miljöpartiet fick också backa i flera frågor. Partiet har precis som flera andra i oppositionen velat stoppa byggplanerna på Sicklavallen.

”Vi säger nej till planerna för Sicklavallen så länge det inte är visat var boende på Västra Sicklaön ska idrotta. Vi har tidigare föreslagit att det tas fram ett förslag med högre bostadshus intill Planiavägen/Järlaleden för att ge plats åt både en 11-spelarplan och 360 bostäder på Sicklavallen”, skriver Miljöpartiet på sin hemsida.

Men i uppgörelsen med Alliansen lovade Miljöpartiet att inte stoppa bostadsplanerna på idrottsplatsen.

”Bör ställas till svars”

På Rädda Nackaidrottens Facebooksida är många upprörda.

”Miljöpartiet har nu sålt sin själ mot ett par laddstolpar. Grönområden kommer fyllas med byggdamm. Det ska blir intressant att se hur många procent som finns kvar av Miljöpartiet i Nacka efter nästa val”, skriver en medlem.

Socialdemokraterna är också besvikna över Miljöpartiets uppgörelse med Alliansen.

– Tråkigt! Nu blir det ett fortsatt stabilt Alliansstyre trots att väldigt många Nackabor har röstat för en förändring, säger oppositionsrådet Johanna Kvist (S).

Hon ser uppgörelsen om Sicklavallen som den tyngsta förlusten i uppgörelsen. I stället för idrottspark med en elvaspelarplan för fotboll, löparbanor, parkour, utegym och klubbhus blir det 200 bostäder och två åtskilda sjuspelarplaner.

– Rädda Nackaidrotten och stora delar av miljörörelsen har bidragit väldigt starkt till valresultatet. När det finns en majoritet för förändring är det tråkigt att man låser in de här frågorna och gör det svårt att förändra dem, säger hon.

Kommunal hemtjänst stoppas

Johanna Kvist hade också gärna sett ett kommunalt bostadsbolag och en kommunalt driven hemtjänst. Men Alliansen och Miljöpartiet är också överens om att inte starta något sådant den kommande mandatperioden.

– Kommunal hemtjänst är ju en av frågorna vi hade kunnat få majoritet för i fullmäktige nu. Men vi släpper inte frågan helt och hållet det finns andra sätt att stärka personalen inom äldreomsorgen, säger Johanna Kvist.

Ville annorlunda

Desha Svenneborg medger att partiet inte fick sin vilja igenom i Sickla.

– Vi hade velat se en annan utveckling av Sicklavallen men det har vi inte fått igenom. Miljö- och klimat är den viktigaste frågan för oss och det hoppas jag att våra väljare ser.

Den förra mandatperioden hade Miljöpartiet ett oppositionsråd på 50 procents anställningsgrad. Genom den nya uppgörelsen får partiet ett kommunalråd på 75 procent.

– Det är viktigt att kunna ha någon som kan vara politiker på heltid och följa upp avtalet som vi har slutit och att vi kan ha ett litet politiskt kansli och se till att det händer saker, säger Desha Svenneborg.

”Inte samma typ av samarbete”

Sannolikt är det hon som blir Miljöpartiets oppostionsråd och efterträder Sidney Holm som lämnar rollen.

Miljöpartiet backade i både i Stockholms stad och i region Stockholm efter att ha styrt med Alliansen den gångna mandatperioden. Desha Svenneborg hoppas inte att partiet straffas på samma sätt i Nacka.

– Det är här inte samma typ av samarbete. Det här är ett klimat- och miljösamarbete som inte borde vara en höger- vänsterfråga. Men vi står fortfarande långt ifrån Alliansen när det gäller skattesatser, vinster i välfärden och kultursatsningar och satsningar på biltrafik. Där är det viktigt för oss att forma vår egen politik.