Klart för flytt av kommunhuset

Nu är det klart – kommunhuset flyttar till Hallonbergen. Ett jättelyft, tycker den politiska majoriteten. Ett nedköp, menar Folkpartiet.

– Det blir svårare att rekrytera personal, säger Mattias Lönnqvist (FP).

Sedan 1986 har kommunhuset i Rissne huserat stadens tjänstemän och politiker. Men med åren har huset blivit slitet, nu läcker det till och med in på bottenplan.

Sedan ett par år har man utrett alternativa hus och ställt det mot att renovera det nuvarande. Förra veckan klubbade fullmäktige en flytt till Ericssons moderna kontorslandskap i Hallonbergen.

– Det är ett jättelyft. Hallonbergen är Sundbybergs geografiska mitt och den stadsdel som utvecklas allra mest. Det är en bra princip att inte samla allt på samma ställe, säger Jonas Nygren (S).

Men Folkpartiet gör tummen ner.

– Vi tycker att det är ett dåligt förslag och hade hellre sett att kommunhuset låg i centrum. Nu försämras tillgängligheten för 19 710 medborgare, säger Mattias Lönnqvist (FP) och syftar på antalet röstberättigade i Sundbyberg som bor utmed tunnelbanelinjen mot Hjulsta.

Hallonbergen ligger på Akallalinjen. Men det finns fler nackdelar, menar han.

– Jag tror det blir svårare att rekrytera kompetent personal till Sundbyberg. I dag räcker det inte med trygga arbetsvillkor, man måste erbjuda något mer. Men i Hallonbergen finns till exempel inte många matställen att äta lunch på, jag tror inte det lockar folk.

Rappakalja, kallar Jonas Nygren resonemanget.

– Det finns ett ganska bra utbud i Hallonbergen och en flytt stärker köpkraften. Om man väljer bort ett jobb på grund av kommunhusets placering tycker jag att man har fel attityd. Då är det nog ganska bra att den personen inte jobbar här, säger han.

Flyttlasset från Rissne går i oktober 2013. Sedan kan kommunhuset bli bostäder.

– Det är perfekt för bostäder med fint läge när tvärbanan stannar utanför. Huset passar för små och medelstora lägenheter, studentbostäder är en möjlighet, säger Jonas Nygren.

Sex alternativa kommunhus, varav tre i centrum, har utretts. Till sist stod det mellan Hallonbergen med en årshyra på cirka 14 miljoner kronor och Esplanaden i centrum för 20 miljoner. Det avgjorde saken.