Klart för toppstuga på Hammarbybacken

Toppstugans med Globen och Tele2 arena i bakgrunden. Bilden är inte den omarbetade versionen av hur toppstugan är tänkt att se ut.
Toppstugans med Globen och Tele2 arena i bakgrunden. Bilden är inte den omarbetade versionen av hur toppstugan är tänkt att se ut.
Snart behöver du inte åka många mil för att få fjällupplevelsen, den hittar du i Hammarbybacken.

Stadsbyggnadsnämnden har sagt ja till en toppstuga.

Stadsbyggnadsnämnden har nu sagt ja till detaljplanen för en toppstuga på toppen av Hammarbybacken. Planen har legat på bordet sedan april 2014 och sedan förhandlats. Men nu ska det äntligen bli av.

– Den ska tas i detaljplan nu och det innebär att de kan gå på bygglov direkt efter detta. Men jag vågar inte svara på hur snabba de är med bygget, men det borde finnas möjlighet att stugan står klar till nästa vinter, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Stugan på 360 kvadratmeter kommer att ligga på toppen av Hammarbybacken och kommer att ha restaurangverksamhet och ett trädäck med utsikt över staden.

– Det blir en klassisk toppstuga med trädäck åt båda hållen och utsikt över både det vackra söderort och innerstan, säger Roger Mogert.

Hur själva byggnaden ska se ut ska utredas, men stadsbyggnadskontoret föreslår att den ska uppföras med naturmaterial, träfasad och med ett grönt biotoptak. Färgen tycker stadsbyggnadskontoret ska vara svart eller faluröd.

– Det här förändrar i en positiv bemärkelse. Det kommer att bli ännu en anledning att ta sig upp dit om det inte bara finns en tom grusplätt, säger Roger Mogert.

Tanken är också att stugan ska vara tillgänglig under sommarhalvåret för att kunna öppna upp Hammarbybacken under hela året.