Klart: SL fördubblar biljettkontrollerna

Fler kontroller i tunnelbanan.
Fler kontroller i tunnelbanan.
Nu är det slutfuskat. SL fördubblar antalet biljettkontroller till fem miljoner per år för att råda bot på den kostsamma plankningen.

SL har tröttnat på fuskåkandet i kollektivtrafiken som förra året kostade 267 miljoner kronor i förlorade intäkter. Nu ska antalet biljettkontroller i SL-trafiken fördubblas till fem miljoner per år.

Satsningen beskrivs av trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som en sommarpresent till alla hederliga Stockholmare.

– Vi har gjort flera insatser som tydligt minskat tjuvåkningen under senare år, exempelvis högre böter och fler effektivare kontroller. Nu tar vi ytterligare ett steg. Vi dubblerar antalet biljettkontroller till 5 miljoner per år. Med detta markerar vi att kollektivtrafiken är till för hederliga betalande resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande för SL i ett pressmeddelande.

Antalet utfärdade böter ökade med 21 procent mellan 2015 och 2016. Bötesbeloppet höjdes dessutom i år från 1200 till 1500 kronor.

– Insatsen är en viktig byggsten i arbetet för trygghet, trivsel och ökade intäkter till kollektivtrafiken. Det innebär fler betalande resenärer och mer resurser till att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. Därtill visar vi i kraft och handling att vi vill ha ett samhälle där vi skiljer på rätt och fel, säger Kristoffer Tamsons (M).

Enligt en genomlysning som SL:s trafikförvaltning gjort är det vanligaste fusket att resa på reducerad biljett trots att man egentligen ska köpa biljett till helt pris.

Redan i vintras kunde Mitt i berätta om att satsningen var på gång. Nu är det nya avtalet med ISS, som redan idag sköter biljettkontrollerna i SL-trafiken, klart. Enligt det nya avtalet utökas biljettkontrollerna i ett första steg till 3,5 miljoner 2018, för att sedan utökas till fem miljoner årligen.