Välj ditt område
Fler kontroller i tunnelbanan.
Fler kontroller i tunnelbanan.

Klart: SL fördubblar biljettkontrollerna

Nyheter Nu är det slutfuskat. SL fördubblar antalet biljettkontroller till fem miljoner per år för att råda bot på den kostsamma plankningen.

SL har tröttnat på fuskåkandet i kollektivtrafiken som förra året kostade 267 miljoner kronor i förlorade intäkter. Nu ska antalet biljettkontroller i SL-trafiken fördubblas till fem miljoner per år.

Satsningen beskrivs av trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som en sommarpresent till alla hederliga Stockholmare.

– Vi har gjort flera insatser som tydligt minskat tjuvåkningen under senare år, exempelvis högre böter och fler effektivare kontroller. Nu tar vi ytterligare ett steg. Vi dubblerar antalet biljettkontroller till 5 miljoner per år. Med detta markerar vi att kollektivtrafiken är till för hederliga betalande resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande för SL i ett pressmeddelande.

Antalet utfärdade böter ökade med 21 procent mellan 2015 och 2016. Bötesbeloppet höjdes dessutom i år från 1200 till 1500 kronor.

– Insatsen är en viktig byggsten i arbetet för trygghet, trivsel och ökade intäkter till kollektivtrafiken. Det innebär fler betalande resenärer och mer resurser till att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. Därtill visar vi i kraft och handling att vi vill ha ett samhälle där vi skiljer på rätt och fel, säger Kristoffer Tamsons (M).

Enligt en genomlysning som SL:s trafikförvaltning gjort är det vanligaste fusket att resa på reducerad biljett trots att man egentligen ska köpa biljett till helt pris.

Redan i vintras kunde Mitt i berätta om att satsningen var på gång. Nu är det nya avtalet med ISS, som redan idag sköter biljettkontrollerna i SL-trafiken, klart. Enligt det nya avtalet utökas biljettkontrollerna i ett första steg till 3,5 miljoner 2018, för att sedan utökas till fem miljoner årligen.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Begränsad Kårstalinjetrafik från nystarten

Nyheter

Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”

Nyheter

16-åring häktad för skjutning på HVB-hem

Nyheter

Sista chansen att tycka till om nya city

Nyheter

Kvinna döms för att ha stalkat psykolog

Musiklarm i Hässelby gård
Nyheter

Klassisk musik ska störa ungdomshäng i garage