Klart: fuskande diplomater får behålla sina p-platser

Staden tar inte tillbaka beskickningsplatser från ambassader som missköter sig.
Staden tar inte tillbaka beskickningsplatser från ambassader som missköter sig.
Trots att personal från flera ambassader i Stockholm p-fuskar och inte betalar sina böter får de behålla sina platser. Majoriteten tänker inte straffa ambassaderna.

Det finns i dag 131 parkeringsplatser reserverade för ambassadpersonal i staden, så kallade beskickningsplatser. Många av dem ligger i Östermalms stadsdelsområde och i resten av innerstan.

Men trots de reserverade platserna parkerar personal från flera ambassader systematiskt fel på andra parkeringsplatser och får betalningsanmärkningar för över 100 000 kronor per år. Pengar som man struntar i att betala enligt Dagens industri.

Lotta Edholm (L) har, i en motion, krävt att staden tar tillbaka de platser från ambassader som missköter sig mest.

Men borgarrådsberedningen har nu klubbat att man inte kommer inte att arbeta för den lagändring som skulle krävas för att ta tillbaka platserna. Majoriteten tror också att personalen skulle fortsätta parkera fel även om platserna tas bort. Dessutom är man rädd att sanktionerna kommer att mötas av svarsåtgärder mot svenska ambassader.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) skriver dock i svaret på motionen:

”Staden ställer sig därför bakom stadsledningskontorets förslag att till exempel låta trafiknämnden utreda möjligheten att i samråd med utrikesdepartementet vända sig till de aktuella beskickningarna med vädjan om betalning eller en eventuell överenskommelse om en betalningsplan.”

Motionens avsändare Lotta Edholm är besviken över beslutet och hade velat se en juridisk prövning av frågan.

– Det är inte rimligt att stockholmarna ska behöva stå ut med trängsel och begränsad framkomlighet på grund av felparkerade diplomatbilar. Argumentet att beskickningarna skulle fortsätta felparkera även om Stockholm ändrade sina regler tycker inte jag håller, säger hon.

Förslaget från Edholm har fått stöd från flera stadsdelsnämnder. Men Utrikesdepartementet tycker inte att Stockholm stad ska kunna dela ut sanktioner till utländska ambassader, något som majoriteten skriver under på. Ärendet väntas gå upp i kommunstyrelsen den 14 september.