Min lokala hjälte

Klart: Haninge 25:e bästa idrottskommunen enligt affärstidning

-
Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge. Bilden är från invigningen av uterummet vid Hanvedens IP tidigare under året.
Haninge blev landets 25:e bästa idrottskommun av affärstidningen Sport och Affärer. Det är första gången Haninge tar en plats på listan.

Det står nu klart att Haninge blev landets 25:e bästa idrottskommun på affärstidningen Sport och Affärers årliga rankninglista. Mitt i har tidigare berättat att Haninge i år för första gången blev nominerad till listan. I tio år har Sport och affärer listat de bästa svenska idrottskommunerna utefter en rad faktorer.

Såhär motiverar Sport och affärer Haninges 25:e plats:

”(Haninge) Har en stark målsättning om att vara Sveriges bästa idrottskommun till 2018. Visionen är att skapa en meningsfull fritid för alla; minska ohälsotalet; skapa förutsättningar för bredd- och elitidrott samt utveckla event som ger Haningeborna positiva upplevelser. Har utarbetat ett 100-punktsprogram för att nå visionen. Särskild satsning på bidragsformer för åldersgruppen 7 till 20 år.”

Läs mer: Haninge nominerad som en av landets bästa idrottskommuner

Motiveringen fortsätter:
”Nyckelord för visionsarbetet är jämställdhet och jämlikhet. Använder vissa mätbara målsättningar. Näringslivssamarbete krävs när det gäller anläggningsutvecklingen. Använder i sin destinationsmarknadsföring kommunens skärgård samt simdrottningen Sarah Sjöström”, och den fortsätter:
”(Haninge) Arbetar inom konceptet ”Sport Campus Sweden” som stöd för elitidrottare som kombinerar studier och elitidrott. Genomför event på SM-nivå i de mindre idrotterna. Har nolltaxa för ungdomsidrotten. Satsning på gymnastik, cheerleading och dans, och fortsatt mycket bra verksamhet för funktionsnedsatta barn och ungdomar. Bra spontanidrottsytor och motionsanläggningar.”

Etta på listan blev Karlstad, följt av Stockholms stad och Linköping.

Förutom Haninge så var Lidingö nykomlingar på listan.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge:
– Det är jätteroligt, vi är jätteglada att vi uppmärksammas för arbetet vi gör som idrottskommun. Vi försöker satsa på både på bredden och eliten i Haninge. Vi ska satsa extra hårt nu och jobba för att behålla platsen till nästa år, och även försöka jobba oss uppåt, säger Mehmet Coksürer.

Hur kan Haninge bli ännu bättre?
– Satsa ännu bredare och ännu mer på elitidrotten. Vi är extra glada att IFK (Haninge, red anm.) nu gick upp till division 2 också. Då syns Haninge. Vi kommer fortsätta arbeta för ännu bättre förutsättningar. Läktare är på gång till exempel på Torvalla IP, det är på upphandling.

Enligt Mehmet Coksürer kommer även det nya bidragsreglementet i kommunen underlätta för Haninges föreningar, vilket ska lyfta idrottskommunen ytterligare.
– Vi kommer nog besluta om det nya reglementet vid nästa nämnd (26 oktober, red anm). Reglementet kommer göra det lättare för Haninges föreningar att kontakta kommunen via hemsidan, och göra det lättare för föreningarna att förstå och få hjälp. Det kommer utveckla föreningslivet. Men det är inte klart när det införs, säger han.

Haninge kan dock bli bättre, enligt Sport och affärer. Tidningen framhåller också i motiveringen att Haninge saknar en eventstrategi, och att det råder obalans för inomhusidrotterna.

 

Fakta

"Sport och affärers" lista

 1. Karlstad
 2. Stockholm
 3. Linköping
 4. Göteborg
 5. Växjö
 6. Malmö
 7. Västerås
 8. Umeå
 9. Uppsala
 10. Luleå
 11. Solna
 12. Jönköping
 13. Halmstad
 14. Östersund
 15. Falun
 16. Helsingborg
 17. Örebro
 18. Kalmar
 19. Lund
 20. Norrköping
 21. Eskilstuna
 22. Gotland
 23. Kristianstad
 24. Lidingö
 25. Haninge
Källa: Affärstidningen Sport och affärer