Klart: Haningeuppfinnarnas ”superstol” vann

Tommi W Rinne och Karri Suddenbach vann stipendiet för "superstolen".
Tommi W Rinne och Karri Suddenbach vann stipendiet för "superstolen".
Stolen ska aktivt rehabilitera din rygg, enligt uppfinnarna.
Stolen ska aktivt rehabilitera din rygg, enligt uppfinnarna.
Tommi W Rinne och Karri Suddenbach vann stipendiet inom kategorin Life Science och fick ett innovationsbidrag på 105 000 kronor. Längst till vänster Elin Hedbrandh från juryn i kategorin Life science. Längst till höger, finansborgarråd Karin Wanngård.
Tommi W Rinne och Karri Suddenbach vann stipendiet för "superstolen".
Deras uppfinning handlar om att du ska kunna sitta dig bort från diskbråck. Nu har Tommi W Rinne och Karri Suddenbach från Söderby i Haninge prisats för sin uppfinning. "Jag skulle vilja säga att en ny innovation nu mött ny kunskap", säger Tommi W Rinne.

Innovatörerna Tommi W Rinne och Karri Suddenbach från Söderby i Haninge vann kategorin ”Life Science” i Stockholms stads innovationsstipendietävling.

Det gav dem ett innovationspris på 105 000 kronor av finansborgarråd Karin Wanngård i Stockholms stadshus på tisdagen.

De två uppfinnarna har kommit på hur en viss sittvinkel, enligt dem, faktiskt gör oss piggare.

Därefter har de sökt patent på vinkelpositionen.

Tommi W Rinne kommenterar priset:

–  Tack vare stipendiet får vårt företag stöd att utvecklas och vi kan lägga upp en affärsstrategi. Vi vill ju att du ska kunna gå in på ett sjukhus och hämta en sådan här stol, på samma sätt som man hämtar ut kryckor för att avlasta knäna.


Läs mer: Haningeuppfinnares stol kan vinna pris


Han kallar stolen för en ”ryggpausmöbel”.

– Inom till exempel vården så vrider och vänder sjuksköterskor på sig så pass mycket att de sliter ut ryggen. Tiotusentals sjuksköterskor lider av konstant ryggont i jobbet. Det är oacceptabelt. På samma sätt som du tar en kaffepaus, ska man kunna ta en ”ryggpaus” med denna stol. Det är ålderdomligt att behöva ha förslitningsskador, säger Tommi W Rinne.

Efter månader av laborerande med olika sittvinklar och positioner hemma i datorrummet, kunde de två Haningeborna till slut ta fram den perfekta jobbstolen, eller sittvinkeln, kanske man ska säga.

”En enkel, orädd vinkling på ryggen, ett stort medicinskt problem. Lösningen som 2016 års vinnare i kategori Life science tagit fram är ett systen, väl underbyggt med vetenskapliga och medicinska resultat, där du sitter dig till en avlastad och utsträckt rygg i en genialisk stol som både botar och förhindrar diskbråck”, skriver Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård i motiveringen till stipendiet.