Kungliga operan behöver flytta när operahuset renoveras.

Nu står det klart att flyttlasset går till scenen Gasometer – en gasklocka i Norra Djurgårdsstaden.

– Det känns väldigt bra, en stor och viktig pusselbit faller på plats. Våra konserter ställer stora krav på lokaler. Då var det här alternativet överlägset mest attraktivt och läget tror jag kan attrahera både vår etablerade publik och nya grupper säger Fredrik Lindgren vd på Kungliga operan.

Kan ta mer publik

Operans scen i Gasometer har plats för 1 600 personer i publiken. Genom flytten kommer Kungliga operan att öka kapaciteten i salongen med nära 30 procent jämfört med i dag.

Gasometer i Norra Djurgårdsstaden.

Gasometer i Norra Djurgårdsstaden.

Cirkus Venues.

Gasometer ägs av Stockholms stad och drivs av Cirkus Venues, som även basar över bland annat Cirkus och Hasselbacken på Djurgården.

Kungliga operan stänger sina lokaler för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Flytten till Gasometer planeras till februari 2027.

– Vår ambition har hela tiden varit att börja flytta ut hösten 2026, men hålla öppet för publik året ut. Detta har vi en bra dialog med Statens fastighetsverk om. Det kommer att ta lång tid bara att tömma och flytta ut hela Operahuset, och det börjar vi gradvis med under andra halvåret 2026, säger Fredrik Lindgren.

Mitt i har tidigare rapporterat om att operans orkester, Kungliga hovkapellet, skulle flytta sina repetitioner till Musikaliska kvarteret på Nybrokajen. En flytt som väckte starka reaktioner då akustiken inte ansågs tillräckligt bra.

– Det finns en plan för hur lokalen kan bli riktigt bra i Gasometer, även för vår typ av akustik så det känner vi oss trygga med, säger Lindgren.

Ska kosta över 3 miljarder

Utöver verksamheten i Gasometer letar operan även efter kompletterande lokaler för administration, repetition och övrig verksamhet.

– Vi har långtgående diskussioner gällande kompletterande lokaler, vår förhoppning är att hela pusslet är lagt innan årsskiftet. 

Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.