Iréne Svenonius, 56, meddelade på torsdagen vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen att hon lämnar Stockholmspolitiken.

Detta efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd i Stockholm, tills Socialdemokraterna och Aida Hadzialic tog över posten.

– Jag har lett den moderata regiongruppen i sju år, i medgång och motgång. Vi har sedan valförlusten 2022 format vår oppositionsroll och satt igång ett omfattande utvecklingsarbete av Moderaternas politik för att förtjäna ökat förtroende bland Stockholmarna 2026. Det känns nu, mitt i mandatperioden, helt rätt att lämna över ansvaret till någon annan.

– Nästa person att leda M-gruppen måste ha bästa förutsättningar för att genomföra ett maktskifte som städar upp efter det kaos i ekonomi, kollektivtrafik och sjukvård som Socialdemokraterna i rekordfart skapat, säger hon i ett pressmeddelande.

NKS-härvan

Svenonius, som tidigare var stadsdirektör i Stockholms stad, fick 2017 den inte så tacksamma uppgiften att ta över efter Torbjörn Rosdahl (M), när skandalerna kring bygget av Nya Karolinska duggade tätt.

Byggkostnaderna hade skenat, konsultnotorna likaså, och när sjukhuset togs i bruk var det mycket som inte fungerade. Dessutom anklagades hon för jäv då hennes man var upphandlingschef på Karolinska.

Hennes motto har varit att det ska vara "ordning och reda" i finanserna, och att som det nya mittenstyret budgetera med underskott har fått henne att bokstavligt talat se rött.

Blir överdirektör

Men nu får Iréne Svenonius alltså andra siffror att hålla reda på.

Hon blir överdirektör på Statens fastighetsverk och tillträder tjänsten den 4 mars.

Samtidigt utses tidigare finansmarknadsminister Max Elger (S) till generaldirektör.

Moderaternas process med att välja Svenonius efterträdare leds av fullmäktigegruppens nomineringskommitté, med inriktning att val av efterträdare kan ske vid regionfullmäktige 26 mars.