ANNONS

Klart: Nu tar kommunen över Täby Park hotell

Nu är det klart att kommunen tar över det gamla hotellet.
Nu är det klart att kommunen tar över det gamla hotellet.
Mitt i Täby har tidigare skrivit om när kommunen ska få ta över Täby Park hotell från Migrationsverket. Efter en dryg månad av ovisshet meddelar nu båda parterna att nyanlända kan börja flytta in i lokalerna från första maj. De asylboende som bor där nu kommer att flyttas ut successivt.
ANNONS

Mitt i Täby har tidigare skrivit om turerna kring om hur och när Täby kommun ska ta över asylboendet på Kemistvägen, tidigare Täby Park hotell.

För en och halv månad sedan meddelade Täby kommun att de tar över hotellet, men för tre veckor sedan var Migrationsverket forfarande inte helt överens med kommunen om när de kunde avveckla asylboendet. Men idag meddelar båda parterna att kommunen kommer att kunna hyra platser av Migrationsverket i andra hand.

– Vi var redan i mars överens om att Täby kommun skulle överta Migrationsverkets hyresavtal och nu är processen klarlagd. Nu när avtalet är klart kommer vi att kunna lösa kommunens åtaganden om tillfälliga boenden för de med uppehållstillstånd. Det innebär att det inte kvarstår något behov just nu av andra tillfälliga boenden så som moduler, skriver Leif Gripestam (M) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Avvecklas successivt

Avvecklingen av asylboendet kommer att ske successivt och de asylsökande som bor där nu kan stanna till den 31 augusti då fastigheten ska vara helt överlämnad till kommunen.

– Vi vet att Täby och många andra kommuner har en stor utmaning i att ta emot nyanlända som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige. Därför känns det oerhört bra att vi har nått en pragmatisk lösning så att Täby redan nu kan börja använda de boendeplatser som vi inte behöver längre. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är en ovanlig lösning som är möjlig eftersom det är ett boende vi hyr direkt av en fastighetsägare, skriver Magnus Rodin, regionchef, Migrationsverket.

Sämst i landet på att följa bosättningslagen

Tanken är att de familjer med barn som går i förskola och skola ska kunna gå klart vårterminen innan de behöver flytta till något annat asylboende. Asylsökande får veta senast två veckor innan flytt om vilken deras nya adress blir.

Det är inte klart hur mycket kommunen kommer att få betala för varje plats, men enligt Migrationsverket handlar det bara om att täcka deras omkostnader för exempelvis hyra, städning och bevakning.

Mitt i Täby har tidigare skrivit om att kommunen klarat bosättningslagen sämst i hela landet och att över hundra personer som anvisats till Täby fått vänta, efter att kommunen satt ett flyktingstopp.

ANNONS
Fakta

Täby Park Hotell

Asylboendet i Täby Park Hotell har i dagsläget 263 boende och cirka 400 boendeplatser.

Det öppnade som ett ankomstboende i september 2015.