Klart: Snart öppnar Matmissionen i ny lokal

"Det här har varit efterlängtat", säger Tove Larsson, tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission.
"Det här har varit efterlängtat", säger Tove Larsson, tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission.
Några månader efter att butiken i Veddesta stängt, återvänder livsmedelsbutiken Matmissionen till Järfälla senare i år.
– Det är verkligen superroligt, säger Tove Larsson, tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission.

Matmissionen är en ”vanlig” matbutik som drivs av Stockholms stadsmission. Det som skiljer den åt från andra är att utbudet består av donationer från livsmedelsbranschen, som till exempel produkter med kort datum.

Idén är sen att butikens medlemmar, ofta personer i ekonomisk utsatthet, får köpa varorna till en tredjedel eller mindre av ordinarie pris.

Efter att butiken i Veddesta stängde tidigare i år, har de anställda på den andra butiken i Hägerstensåsen fått dagliga frågor om när de ska öppna igen.

– Det är verkligen superroligt. Vi har väntat länge på att hitta en lokal, säger Tove Larsson, tillförordnad verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission.

Tove Larsson, tillförordnad verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission. Foto: Robin Benigh

”Det betyder väldigt mycket”

Tove Larsson tror att den nya butiken i Jakobsbergs centrum blir en glädjande nyhet för medlemmarna.

– Vi hör ofta att man har råd att köpa varor man annars inte hade råd med, men också att de genom att handla hos oss har råd att göra andra viktiga saker man tidigare var tvungen att prioritera bort. Som tandläkarbesök, till exempel.

Butiken drivs av Stockholms stadsmission som ett socialt företag, vilket innebär att de anställda ofta är personer som behöver en fot in i arbetslivet.

I Jakobsbergs centrum möjliggör till exempel öppningen minst 15 platser för arbetsträning inom butik, lager och transport.

En del kvar att göra

Den tusen kvadratmeter stora butiken väntas öppna någon gång innan årsskiftet och kommer ligga på nedre plan med ingång från Myrornas butik i Jakobsbergs centrum.

Eftersom lokalen inte har varit en livsmedelsbutik tidigare behöver en del justeringar göras innan dörrarna kan öppnas.

– Det är ett lyft att få vara i centrum, så att fler folk kan hitta till oss. Jag hoppas verkligen att gamla kunder kommer tillbaka, men också att vi får nya.

Fakta

Så funkar Matmissionen

För att bli medlem i Matmissionen krävs att man lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller har migrationsverkets dagersättning oavsett ersättningsbelopp.

Lever man på sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller lön måste inkomsten vara mindre än 9 290 kr/månad efter skatt.

Källa: Stockholms stadsmission