ANNONS

Klartecken för 480 bostäder vid Drevviken

Flerbostadshus vid Perstorpsvägen ska göra vägen mer stadslik och levande.
Flerbostadshus vid Perstorpsvägen ska göra vägen mer stadslik och levande.
480 sjönära bostäder och en ny park ska byggas i Klockelund, mellan Perstorpsvägen och Drevviken.
Stadsbyggnadsnämnden väntas klubba detaljplanen ikväll.
ANNONS

I framtiden ska Perstorpsvägen bli ett stadsstråk, kantat av höga bostadshus. Längre ner mot Drevviken ska det också byggas bostäder men de blir lägre och i huvudsak av trä.

Totalt blir det 480 nya bostäder i området. Dessutom blir det en ny förskola, ett parkeringshus och lokaler för lager och service.

Nynäsvägen ligger nära det planerade området. Med tanke på buller därifrån placeras P-huset och lagerlokalerna mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen, som en ljuddämpande barriär.

Stadsvillor vid parken i det östra kvarteret. Illustration: Tengbom

Men hela planområdet ska inte bebyggas. En 3,5 hektar stor park planeras längs stranden, där människor ska kunna frilufta och njuta av naturen.

Ikväll väntas stadsbyggnadsnämnden klubba stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan.

Kritik har inte saknats. Boende har bland annat haft synpunkter på att en del av bostäderna planeras inom strandskyddat område. Stadsbyggnadskontoret lyssnade på kritiken och tog bort en del planerade byggnader i området, men inte alla. Att häva strandskyddet påverkar inte område negativt menar stadsbyggnadskontoret. Istället gynnas friluftsliv samtidigt som både djur och växter får ”goda livsvillkor”, enligt kontoret.

Illustration som visar hur den nya bebyggelsen ska ligga.   Illustration: LAND Arkitektur

ANNONS

Flera remissinstanser har också uttryckt oro för bullret från Nynäsvägen. Därför har husen flyttats längre bort från Nynäsvägen än vad som först planerades. Trots det kräver flera av dem som bor i närheten att ett bullerplank uppförs längs Nynäsvägen.

För att knyta ihop området med Telestaden och pendeltågsstationen i Farsta strand ska en gångbro byggas över Nynäsvägen.

Till mångas besvikelse ska torpet Ulrikelund rivas. Det skulle bli för dyrt att rusta och bevara huset, anser staden som har utrett saken. Där torpet står blir det istället en ny mötesplats i parkmiljö.

Dessutom måste Plantagens handelsträdgård och Larsboda koloniträdgårdsförening flytta. Den senare får en ny plats mellan Forsån och Nynäsvägen, en kilometer från planområdet. Plantagen kan få en ny plats i Sköndal där en ny handelsplats ska stå klar 2019.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.